De milieuvriendelijkste woonwijk van Nederland wordt momenteel gebouwd in Oude-Pekela. Het gaat om dertien woningen, volledig opgetrokken uit hennep. Het bouwmateriaal komt uit eigen dorp en wordt geleverd door hennepverwerkingsbedrijf Dun Agro. Daken, wanden, binnenwanden en de verdiepingsvloer worden in eigen fabriek gemaakt.
Volgens algemeen directeur Albert Dun van het Groningse bedrijf heeft hennep veel milieuvoordelen. “Een hectare hennep neemt 15 ton CO2 per jaar op. Een bos moet het met de helft minder doen. In combinatie met het efficiënte bouwproces zorgt dit ervoor dat het huis zelfs CO2-negatief in plaats van CO2-neutraal is, waar je tegenwoordig zoveel over hoort. Bovendien is het extreem isolerend en verdwijnt overbodig vocht gewoon via de muren naar buiten. Ook is de geluidsisolatie extreem goed. Als je de stereo iets harder zet merken je buren daar niets van”, lacht Dun, die zelf al jaren in een hennephuis woont. Door het damp-open karakter van een hennepwoning ontstaat een gezond leefklimaat zonder ongezonde ventilatiesystemen. Ook wordt een hennepwoning bij Dun Agro gebouwd zonder piepschuim, folies, synthetische isolatie, PUR of PIR.
Grootste hennepproducent
Dun Agro is met 1300 hectare aan hennep de grootste producent van Nederland en de groei is er volgens Dun nog lang niet uit. “Hennep is het bouwmateriaal van de toekomst. Het groeit snel en houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter. Ideaal toch?” Op dit moment is bouwen met hennep nog tien procent duurder dan regulier bouwen, maar door de stijgende grondstofprijzen verandert dat snel. De 66-jarige Dun rekent dan ook op een verdubbeling van het aantal hectares in de komende vijf jaar.
De boerenzoon is geboren en getogen in Oude Pekela. Zijn ouders verbouwden daar bieten, aardappelen en maïs. Albert, naar eigen zeggen altijd nieuwsgierig naar vernieuwing, hoorde over de hennepplant en zag daar brood in. Dat was in 1994. “Vijf jaar later richtte ik Dun Agro op en ging alle aandacht en energie naar de hennep.” Hij leidt het bedrijf inmiddels samen met zoon Kees, dochter Marga en schoonzoon Wim die, hoe kan het ook anders, eveneens in een hennephuis woont.
Meer dan alleen bouw
Tegenwoordig doet Dun Agro veel meer dan alleen hennep verbouwen. Het materiaal wordt verwerkt tot dierenstrooisel en natuurlijke CBD-voedingssupplementen, die bij elke drogist te krijgen zijn. Ook is de vezel geliefd als basis voor papier, isolatie, textiel en bio-plastic. Maar ook oogstmachines worden door Dun en zijn mensen ontwikkeld en gebouwd. “Ik ben erg nieuwsgierig en dol op vernieuwingen. Ik probeer dus altijd nieuwe producten te bedenken om te voorkomen dat ik me ga vervelen. Aan pensioen wil ik beslist niet denken. Ik heb genoeg energie om nog tien jaar stevig door te werken.”
Doorbraak
In dat decennium verwacht hij de grote doorbraak van zijn lievelingsproduct nog mee te maken. “Ik hoop echt dat Nederland op grote schaal met hennep gaat bouwen. Nu staan er nog geen honderd van dit soort huizen. Aannemers vinden het te duur. Het is hoog tijd dat de overheid hennepteelt gaat promoten. Het is jammer dat bosbouw financieel gestimuleerd wordt en hennepteelt niet. Als dat verandert, wordt hennepbouw letterlijk en figuurlijk een groeimarkt.” De groene Groningse vezels worden, zo constateert de expert, te vaak gekoppeld aan wiet en stoned worden. Wie met hennep werkt blijft volgens de ondernemer gewoon met beide benen op de Groningse klei staan. Dun: “Er is meer aandacht nodig voor de mogelijkheden van hennep. Je kunt er zo verschrikkelijk veel mee doen. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen. Dat kan prima trouwens, hennep is namelijk ook nog eens heel erg stevig.”