Kennisplatform voor het noorden

Provincie Groningen wekt bovengemiddeld veel groene stroom op

Geplaatst op 15 september 2022
overzicht

Nergens in Noord-Nederland wordt zoveel stroom uit hernieuwbare bronnen opgewekt als in de provincie Groningen. Sterker: landelijk gezien ligt het vermogen aan windmolens en zonnepanelen per hoofd van de bevolking alleen in Flevoland nog hoger: 4,35 kilowatt om 3,13. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van de meest recente CBS-cijfers. Tegelijkertijd zijn er tussen de Groningse gemeenten aanzienlijke verschillen.

De provincie Groningen kent een mooie mix van wind- en zonne-energie. Van de totale ‘groene capaciteit’ bestaat zestig procent uit zonnepanelen op daken en op land (zonneparken) en veertig procent uit windmolens. Die molens bevinden zich voornamelijk in het noordelijk deel van de provincie, waaronder de Eemshaven. In absolute zin staat er alleen in Flevoland voor meer vermogen aan windmolens opgesteld dan in Groningen. Dat is overigens wel meteen bijna twee keer zoveel.

Verschillen tussen gemeenten

Waar we windmolens hoofdzakelijk in Het Hogeland, de Eemsdelta en Midden-Groningen tegenkomen, bestaan er ook op het vlak van zonne-energie gemeentelijke verschillen. Logischerwijs scoren de gemeenten met veel inwoners hoog: daar zijn automatisch ook meer woningen en dus meer ruimte voor zonnepanelen op daken.

Het grootste vermogen aan zonnepanelen ligt echter niet in de gemeente Groningen, maar in Midden-Groningen. Dat heeft het te danken aan het Zonnepark Midden-Groningen, dat alleen al garant staat voor een vermogen van 103 MW. Verder valt op dat kleine gemeenten als Westerwolde en Stadskanaal het goed doen. Ook die gemeenten kennen enkele grote zonneparken.

3,13 kW per inwoner

Al met al is er per Groninger 3,13 kilowatt (kW) vermogen van zonnepanelen en windmolens beschikbaar. Dat is bijna drie keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Het getal wil zeggen dat er tijdens ultiem zonnige én winderige uren 3,13 kilowattuur (kWh) duurzame stroom per inwoner kan worden opgewekt. Uitgaande van 2,2 personen per gezin gaat het dus om 6,9 kWh per huishouden. Dat is die uren ruim voldoende om huizen volledig op groene stroom te laten draaien, want een gemiddeld gezin gebruikt gemiddeld zo’n 7,5 kWh per dag. Op andere momenten, wanneer de zon niet schijnt en de wind minder waait, komt stroom hoofdzakelijk uit gas- en kolencentrales.

Verbruiken in de regio

Om bovengenoemde reden adviseert Zonneplan dan ook om vooral stroom te gebruiken op momenten waarop de zon en wind voor een groot deel van de stroomtoevoer zorgen. Het komt namelijk al regelmatig voor dat het net overbelast raakt tijdens zulke uren, omdat er niet voldoende stroom afgenomen wordt. Vooral wijken met veel zonnepanelen of gelegen in de nabijheid van een wind- of zonnepark kunnen hieraan bijdragen. Door stroom direct van zo’n hernieuwbare energiebron af te nemen, hoeft de stroom niet verder het elektriciteitsnet op, waarmee mogelijke overbelasting voorkomen wordt.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord