Arbeidsrecht: een ingewikkeld rechtsgebied, dat bovendien continu in beweging is. Elke ondernemer met personeel krijgt er wel eens mee te maken. Meestal bij een ontslag, of juist om ontslag te voorkomen. Of als het gaat om arbeidsomstandigheden. Voor een ondernemer zonder HR-specialisme in huis is het fijn dat er dan een Kenniscentrum Arbeidsrecht is, waar je terecht kunt voor het juiste advies.
Het Kenniscentrum Arbeidsrecht (KCA) is gevestigd in Beilen, Groningen, Hoogeveen, Zwolle en Goes en wordt gerund door mr. P. (Peter) Raven. Een bevlogen jurist en ondernemer, die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in arbeidsrecht en zijn expertise graag deelt met collega-ondernemers. Door ze te adviseren en bij te staan in individuele procedures, maar ook door regelmatig actuele informatie te verstrekken, masterclasses en workshops te geven aan groepen ondernemers op verschillende locaties in het Noorden. Er is altijd wel iets nieuws te melden op het gebied van arbeidsrecht en Peter Raven kan dat als geen ander duiden.
Melkboer
De jurist is een netwerker pur sang. Het ondernemerschap is hem met de paplepel ingegoten: ‘Mijn vader was melkboer en later runde hij samen met mijn moeder een SRV-winkel. Dat was niet eenvoudig in een tijd waarin de supermarkt in opkomst was en de markt overnam. Maar mijn ouders hebben het goed volgehouden. Ik had en heb daar veel respect voor en dat heb ik nog steeds voor elke collega-ondernemer, hoe klein of hoe groot het bedrijf ook is.’
Banken
Na het behalen van zijn HEAO-diploma, behaalde de oorspronkelijk uit Zeeland afkomstige, maar inmiddels al vele jaren in Drenthe woonachtige Peter Raven zijn meestertitel in de afstudeerrichting arbeidsrecht. Hij werkte daarna bij diverse banken, waaronder ING-bank en Rabobank. Na 14 jaar in het bankwezen te hebben gewerkt, maakte hij in 1996 de keuze om te gaan ondernemen onder de naam Raven Advies. Daarnaast startte hij als docent aan diverse hogescholen en gaf trainingen aan bankmedewerkers. Met Raven Advies is hij doorgegaan met wat hij al deed: het ondernemingsrecht.
Arbeidsrecht
In 2018 begon Peter samen met zijn vrouw Herma het Kenniscentrum Arbeidsrecht om daar arbeidsrecht activiteiten onder te brengen die ondernemers en werkgevers betreffen en in het najaar van 2022 kwam daar Kenniscentrum Ontslagrecht bij waar ontslagrecht voor de werknemer centraal staat.
Peter volgde diverse specialisatieopleidingen, waaronder opleidingen op het gebied van financiële bedrijfsanalyse, intensief- en bijzonder beheer en de postdoctoraal opleiding PALA (arbeidsrecht). Hij volgde in 2014-2015 bij de Grotius Academie de postdoctorale specialisatiecursus arbeidsrecht en is als onderzoeker/promovendus verbonden aan de TUA in Apeldoorn.
Daadkrachtig
Maar meer nog dan al deze juridische know-how kunnen we Peter Raven zien als een ondernemer in hart en nieren. Hij is daadkrachtig, optimistisch, heeft een prettige zelfverzekerde houding, handelt adequaat en is in staat om anderen mee te nemen in zijn denk- en werkwijze, zo werd hij eens omschreven.
Wakker zijn
Flexibel, daadkrachtig en betaalbaar (fixed fee). Dat is waarmee het Kenniscentrum Arbeidsrecht zich onderscheidt. Maar ook met een missie om actuele kennis te delen en ondernemers scherp te houden. ‘Om te dromen moet je wakker zijn’, staat er levensgroot op de muur van Ravens kantoor. En dus is de jurist altijd alert op nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied, om deze te kunnen delen met zijn netwerk.
Specialisatie noodzakelijk
‘Kennis delen is het toverwoord. We zien telkens weer nieuwe wetten en regels op ons afkomen op het gebied van arbeidsrecht. Tegelijkertijd zien we steeds meer gespecialiseerde vragen vanuit ondernemers op ons af komen. Dat geldt voor elk rechtsgebied. Kon je een jaar of 30 geleden als dorpsadvocaat nog van alle markten thuis zijn, tegenwoordig moet je specialist in een bepaald rechtsgebied zijn om alle nieuwe kennis bij te houden en te delen. Voor mij is dat het arbeidsrecht.’
Dossier opbouwen
Vooral voor ondernemers met één tot twintig mensen in dienst, die vaak geen HR-specialisme in huis hebben, is het cruciaal om te allen tijde te kunnen beschikken over kennis op het gebied van arbeidsrecht. ‘Om een eenvoudig voorbeeld te noemen: een werknemer functioneert niet, hoe ga je daarmee om? Ga je het gesprek aan? Dan moet je een dossier hebben en dat is er veelal niet. De wet verplicht je om zo’n dossier op te bouwen. Om een verbeterplan op te stellen en de werknemer daarin te coachen. Of als dat niet werk, herplaatsen binnen je organisatie. Pas daarna kun je denken aan ontslag.’
Nieuwe wetten
En dan zijn er telkens nieuwe wetten zoals sinds augustus 2022 de wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden: ‘Die wet zegt dat je je werknemers vooraf moet informeren over de rechten en plichten als het gaat om de arbeidsvoorwaarden. En ook dat je scholing moet aanbieden. Veel werkgevers weten dat niet.‘
Rechtspositie zzp’er
Een nieuwe wet die er later dit jaar aan zit te komen uit de koker van minister Van Gennip van Sociale Zaken is een wet die de rechtspositie van de zzp’er moet verbeteren. ‘Het is de vraag of het een verbetering voor de zzp’er betreft, maar hoe dan ook gaat deze wet grote gevolgen hebben voor de manier waarop ondernemers met zzp’ers samenwerken’, waarschuwt Raven alvast. Hij is zich al een tijdje aan het verdiepen in -de totstandkoming- van deze nieuwe wet en zal uiteraard zijn kennis delen met zijn netwerk.
Workshops
En dat kennis delen geschiedt onder meer in de vorm van een regelmatige nieuwsbrief met tips en tricks, maar ook met -vrij toegankelijke- workshops en masterclasses voor ondernemers in de regio. Benieuwd? Zie https://kenniscentrumarbeidsrecht.nl/events/