2022 presenteerde een nieuwe realiteit. Een realiteit van een oorlog in Oekraïne, aanhoudende problematiek in de toeleveringsketen, krapte op de arbeidsmarkt, grondstoffenschaarste en sterk stijgende energieprijzen. Tegelijkertijd heeft deze nieuwe realiteit een enorme impuls gegeven aan duurzaam ondernemen. De drie transities duurzamer, gezonder en slimmer zijn belangrijker dan ooit. Europese fondsen en het Nationaal Groeifonds jagen investeringen aan, ook het innovatieve mkb in Noord-Nederland levert een belangrijke bijdrage aan deze transities.
De ontwikkeling van ecosystemen
Als aanjager van innovatie en ontwikkeling heeft de NOM zich tot doel gesteld om ecosytemen (samenwerkingen tussen ondernemers, overheden en kennisinstellingen) te vormen rondom belangrijke opgaves in het Noorden. Een daarvan is Chemport Europe, met als doel de transitie naar een duurzame, circulaire economie te versnellen en de chemische sector in de regio wereldwijd op de kaart te zetten. In 2022 traden de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen toe, waardoor Noord-Nederland nu als een geheel het groene chemie-ecosysteem vormt.
Schaarse grondstoffen en hoge energieprijzen, arbeidsmarktkrapte en de nadelen van wereldwijde supply chains, het zijn ontwikkelingen die ook verandering in de maakindustrie aanjagen. Industry 4.0 richt zich op slimme fabrieken, waarin productie vergaand gedigitaliseerd wordt. Hiermee kunnen processen en productiviteit geoptimaliseerd worden. In 2022 is het noordelijk voorstel voor een ‘European Digital Innovation Hub’ (EDIH), geleid door de NOM, goedgekeurd. EDIH Noord-Nederland zal werken aan de transitiethema’s Smart Agro, Fabriek van de Toekomst, Smart Health en Smart Utilities.
Ook op de weg naar een duurzame en toekomstbestendige voedselproductie gebeurt veel. Bijvoorbeeld in het programma Fascinating (Food Agro Sustainable Circular Nature Technology). Fascinating richt zich op het landbouwsysteem van de toekomst waarbij duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact met elkaar in balans zijn. De NOM richt zich op het laten aansluiten van mkb-ondernemingen. Waar liggen kansen?
Gertjan Lankhorst, voorzitter Raad van Commissarissen: “Het behouden en versterken van ecosystemen is cruciaal voor duurzame groei en welvaart voor alle betrokken partijen. Aan de basis hiervan staat samenwerking. En dat gebeurt hier. Met elkaar, stappen zetten.”
Internationaliseren
In 2022 werden 6 innovatieve bedrijven overtuigd van de waarde van het vestigen in Noord- Nederland. Onder andere RelyOn Nutec, een bedrijf dat veiligheids- en compliance training biedt voor kritische sectoren en zich heeft gecommitteerd aan het openen van een nieuw trainingscentrum in de Eemshaven. Hier zal het bedrijf zich onder meer richten op de toenemende vraag vanuit de offshore windindustrie.
Ook New Age Industries koos voor Noord-Nederland en zal haar eerste Europese productielocatie voor hoogwaardige slangen en buizen in Coevorden vestigen. Vanuit de nieuwe vestiging zullen producten naar klanten, voornamelijk in Europa en Azië, worden gedistribueerd.
De 6 bedrijven zorgen voor € 137,8 miljoen aan investeringen in Noord-Nederland en zij realiseren op termijn 172 nieuwe arbeidsplaatsen.