Kennisplatform voor het noorden

Groningen en Den Haag organiseren Scholierendebatten in kader van Boekenbon Literatuurprijs 2023

Geplaatst op 9 mei 2023
Groningen en Den Haag organiseren Scholierendebatten in kader van Boekenbon Literatuurprijs 2023

Voorafgaand aan de uitreiking van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 wordt in twee steden een Scholierendebat georganiseerd. Op woensdag 8 november vindt in het Forum Groningen voor het eerst een Scholierendebat plaats. Dit wordt georganiseerd door Forum Groningen in samenwerking met Van der Velde Boekhandels. Hier gaan de auteurs van de genomineerde boeken dan in debat met middelbare scholieren over hun boek. Op donderdagmiddag 9 november 2023 vindt in de Bibliotheek Den Haag een scholierendebat met de genomineerde auteurs van de Boekenbon Literatuurprijs plaats. De Boekenbon Literatuurprijs wordt dit jaar op donderdagavond 9 november uitgereikt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Voor Forum Groningen is het Boekenbon literatuurprijs Scholierendebat 2023 een primeur. Een inhoudelijk debat van Groningse scholieren met de auteurs van de boeken die genomineerd zijn voor een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen, past goed in het programma van Forum Groningen op het gebied van leesbevordering. De exacte invulling van het programma in Groningen wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

De Bibliotheek Den Haag organiseert al jaren met succes een scholierendebat met de genomineerde auteurs van de Boekenbon Literatuurprijs. Leerlingen van Haagse middelbare scholen lezen dan de genomineerde boeken. Tijdens een bijeenkomst in de Bibliotheek gaan zij in debat met elkaar en met de aanwezige auteurs. Uiteindelijk kiezen de leerlingen hun favoriete boek: de Haagse Scholierenfavoriet. Soms kiezen zij voor hetzelfde boek als de vakjury, maar soms kiezen de scholieren een eigen favoriet. Elk jaar is het Scholierendebat een belangrijke inspiratie voor de scholieren die met de auteurs in gesprek kunnen, maar ook voor de auteurs die vaak onder de indruk blijken van de vragen die zij krijgen van de scholieren. Ter inspiratie hierbij een link naar een korte aftermovie.

Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning. Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek.

Een onafhankelijke jury, dit jaar onder leiding van oud-minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, maakt haar keuze uit door uitgevers ingezonden titels.

De Boekenbon Literatuurprijs wil de leescultuur bevorderen door lezers, boekhandels, bibliotheken en scholen in contact te brengen met de beste Nederlandstalige boeken van dit moment. Daarbij kiest de Boekenbon Literatuurprijs voor aansprekende boeken en memorabele leeservaringen die gedeeld kunnen worden door een breed en divers publiek.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. Eerdere winnaars zijn o.a. Marcel Möring (1993), Connie Palmen (1995), Erwin Mortier (2009), Joke van Leeuwen (2013), Tommy Wieringa (2018), Oek de Jong (2020) en Wessel te Gussinklo (2019 en 2021). De Boekenbon Literatuurprijs 2022 werd toegekend aan Anjet Daanje voor haar boek ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’

Nederlandse Boekenbon B.V.

Sinds 2020 is de Nederlandse Boekenbon B.V. hoofdsponsor van de Jaarlijkse Literatuurprijs.

De Nederlandse Boekenbon B.V. wil zich samen met de Nederlandse boekverkopers inzetten om zo veel mogelijk Nederlandse boekenlezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. De Nederlandse Boekenbon B.V. is een non-profitorganisatie die diensten verleent aan boekverkopers met als doel het lezen te bevorderen en de boekverkoop te stimuleren. Dat doet zij al sinds 1934 met de Boekenbon, een waardebon die vooral gebruikt wordt als geschenk. 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord