Novar, marktleider in Nederland op het gebied van de ontwikkeling van grootschalige groene energiesystemen, heeft per 1 juli 2023 haar service divisie verzelfstandigd. Onder de naam Klaer, richt het voormalige Novar Services zich op het beheer en onderhoud van zonneparken, zonnedaken, batterijen, elektrolysers en e-boilers. Naast de Novar assets – zo’n dertig zonneparken – bedient Klaer grote (internationale) partijen zoals Susi, re:cap en Allianz. Klaer is daarmee bij de lancering direct één van de grootste beheer- en onderhoudspartijen van groene energiesystemen in Nederland.
Nieuwe samenwerking
Klaer kondigt bij de start al meteen een nieuwe samenwerking aan met re:cap. Per 1 juli 2023 is de samenwerking tussen Klaer en re:cap versterkt met vier extra zonneparken (totaal 85 MWp). Deze uitbreiding van het portfolio omvat niet alleen het commercieel en technisch asset management, maar ook het volledige onderhoud van de zonneparken van re:cap. Dit is een uitbreiding op de zes zonneparken die Klaer al onder commercieel beheer heeft (totaal 70 MWp) van re:cap.
Klaer als servicepartner
Met meer dan 20 jaar ervaring in de duurzame sector, heeft Klaer een stevig portfolio van 800+ MWp opgebouwd. De ambitie is om de activiteiten uit te breiden binnen Europa. Als zelfstandige organisatie kan Klaer snel opereren en opschalen. Het streven is om binnen vijf jaar minimaal 4 GW aan energiesystemen in beheer te hebben. Jan Klijnstra, directeur van Klaer, benadrukt de ambities van het bedrijf: “We zien een enorme groei van duurzame energiesystemen, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Onze ervaring leert dat je met goed beheer, tot wel 15% extra rendement uit de assets kunt halen. We zijn gedreven om het optimale rendement uit de installatie te halen. Met die extra stap maken we het verschil. Voor de eigenaar van de installatie. Maar natuurlijk ook voor het succes van de energietransitie.”
Met die extra stap doelt Klijnstra ook op de flexibele inzetbaarheid van duurzame assets. Beheer en onderhoud gaat volgens hem allang niet meer om alleen opweksystemen. “Binnen de groene energieprojecten die Novar uitvoert, zien we dat opwek steeds meer gecombineerd wordt met opslag door middel van batterijen en waterstof. Maar ook curtailment-oplossingen met flexibele aansluitingen op het stroomnet en gebruikmaken van de energiemarkten zijn onderdeel van mogelijke rendementsverbeteringen. Beheer heeft daarmee een veel bredere dimensie gekregen dan financiële optimalisatie en het in topconditie houden van assets”, aldus Klijnstra. Hij noemt het Novarproject Bontepolder als voorbeeld. Klaer heeft daar zowel het zonnepark als de batterij-installatie in beheer.