Technisch dienstverlener Hoppenbrouwers zet zich vol in voor een duurzamere wereld. De ambitie: tegen 2030 geen directe CO2-uitstoot meer en voor 50% circulair inkopen. Vanuit hun vestigingen verspreid over het land realiseren ze de duurzame ambities van hun klanten. Paul Peet en Peter Moddejongen, de drijvende krachten achter de noordelijkste vestigingen van Hoppenbrouwers, delen hun passie en vertellen hoe hun teams met duurzame techniek bijdragen aan de duurzame ambities van klanten.
Van uitvoer naar advies
Paul Peet, het gezicht van Hoppenbrouwers Hoogeveen, heeft een levenslange passie voor techniek. Zijn carrière in de techniek begon in 1995, daarvoor sleutelde hij in zijn tienerjaren al graag aan brommers. Via zijn rol als elektromonteur maakte hij de stap naar technische projectleiding, wat hem uiteindelijk bracht naar de positie van vestigingsleider. “Mijn liefde voor techniek was er eigenlijk altijd al”, deelt Peet met trots. “Wat begon als een hobby, is uitgegroeid tot veel meer dan dat,” zegt hij met een knipoog. Nu leidt hij een team van 70 medewerkers. Zijn vakspecialistische monteurs zijn gespecialiseerd in zowel elektrotechniek als werktuigbouwkunde, waarmee Hoppenbrouwers jaarlijks de verduurzaming van grote utiliteitsgebouwen op zich neemt. Peet merkt op dat de rol van de installatietechniek in de loop der jaren is veranderd: “Vroeger waren we vooral uitvoerend, maar tegenwoordig adviseren we onze klanten steeds vaker over duurzaamheidsoplossingen. Dat is een prachtige ontwikkeling; het stelt ons in staat om samen te werken aan een betere toekomst voor zowel mens- en maatschappij.
Duurzaam bij DHL Global Forwarding
Peet is bijzonder trots op de ontwikkeling van duurzame technologie voor het nieuwe hoofdkantoor van de Nederlandse expeditietak DHL Global Forwarding in Hoofddorp, in opdracht van logistiek vastgoedontwikkelaar SEGRO. Vanaf de start zat zijn team met een adviserende rol aan tafel, betrokken bij het uitdenken van de beste duurzame oplossingen. De warehouse, dienend als opslag en crossdockactiviteiten voor import en export zendingen, zit boordevol duurzame techniek. Met de duurzaamheidseisen van BREEAM als leidraad, de belangrijkste internationale standaard voor duurzaam bouwen, implementeerde Peet’s team een reeks aan duurzame elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in dit 23.000 vierkante meter tellende pand. “Van zwakstroom en data tot de klimaat- en sanitair installaties, we hebben op elk technisch aspect invloed gehad”, zegt Peet met trots.
In het nieuwe warehouse van DHL Global Forwarding worden water- en energieverspilling beperkt door slimme technieken zoals terugslagkleppen en daglichtregulering. Deze aanpak vermindert de milieubelasting en ondersteunt een duurzame bedrijfsvoering. Mede dankzij de vakspecialistische aanpak van Peet’s team kreeg het distributiecentrum een ‘Excellent’ score van BREEAM. Het gebouw blinkt uit in duurzaamheid en gaat ver voorbij aan de standaardvereisten. “Een goede balans met het milieu vinden we belangrijk, daar leveren we heel graag onze technische bijdrage aan”, vertelt Peet.
Voor Peter Moddejongen, de 48-jarige vestigingsleider uit Veendam, liggen de zaken niet anders. “Nu duurzaamheid en techniek steeds meer vervlochten raken, wordt onze bijdrage aan het realiseren van gebouwen die klaar zijn voor de toekomst alleen maar belangrijker,” stelt hij. Net als Peet ontdekte Moddejongen op jonge leeftijd zijn passie voor techniek. “Al vroeg was ik gefascineerd door alles wat met buisjes, draadjes en schakelaars te maken had. Techniek boeide me in de breedste zin van het woord,” herinnert hij zich. In 1996, toen hij 28 was, nam Moddejongen de rol van projectleider op zich en sinds begin van dit jaar staat hij aan het hoofd van een team van 20 techneuten, gespecialiseerd in zowel elektrotechniek als werktuigbouwkunde. “Ooit was techniek mijn enige focus, maar nu vind ik het coachen van medewerkers en bijdragen aan de ontwikkeling van onze organisatie minstens zo leuk. De toenemende vraag naar duurzame oplossingen biedt ongekende mogelijkheden voor innovatie. Dit maakt mijn werk nu meer dan ooit boeiend,” gaat Moddejongen verder.
Verduurzaming Arendshorst
In januari 2024 neemt het team van Moddejongen de technische leiding over het groene herontwerp van de voormalige zorglocatie de Arendshorst in Assen, in opdracht van Houthorst B.V. Dit eens zorgvuldig beheerde verzorgingstehuis wordt binnenkort in twee fases omgevormd tot 64 moderne appartementen. Moddejongen deelt enthousiast: “De vraag was om het hele complex gasvrij te maken. We hebben een doordacht plan ontwikkeld om de appartementen los te koppelen van de centrale stookruimte, de gasleidingen te verwijderen en elke wooneenheid te voorzien van een eigen warmtepomp.” De ambitie rijkt verder: “Naast het gasvrij maken, pakken we nog meer technische aspecten van het complex op. We gaan aan de slag met het installeren van vloerverwarming, vernieuwen de sanitaire voorzieningen, passen waterleidingen en riolering aan, vervangen de meterkasten, en leggen een centrale kabelgoot voor elektriciteitsvoorziening aan. Al deze inspanningen zorgen ervoor dat elk appartement niet alleen duurzamer, maar ook aanzienlijk comfortabeler wordt voor zijn bewoners.”
De vraag naar gasloze oplossingen neemt toe, en Moddejongen speelt hier graag op in. “We bevinden ons midden in een verschuiving naar gasloos bouwen, wat straks de standaard zal zijn. Gezien de toenemende belasting op het elektriciteitsnet, wordt onze expertise als technisch dienstverlener steeds crucialer,” legt hij uit. “Door gebruik te maken van slimme techniek kunnen we niet alleen de efficiëntie en zuinigheid van gebouwen verbeteren, maar ook bijdragen aan de vermindering van de netbelasting. We zijn constant op zoek naar oplossingen die zowel aan de huidige vereisten voldoen als voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen. Het zijn interessante tijden die ons de unieke kans bieden om bij te dragen aan de overgang naar een groenere toekomst.”
Milieu-impact verminderen
Naast het bijdragen aan maatschappelijke duurzaamheid, werkt Hoppenbrouwers hard aan het verminderen van haar eigen milieu-impact. Het afgelopen jaar heeft de technisch dienstverlener belangrijke vooruitgang geboekt, zoals de verdere elektrificatie van het wagenpark, een CO2-reductie van 14% per miljoen euro omzet vergeleken met het voorgaande jaar, en een algemene energiebesparing van bijna 10%. Met de blik gericht op de toekomst en de ambitie om de meest duurzame technisch dienstverlener van morgen te worden, introduceerde Hoppenbrouwers onlangs een milieurapport per project. Dit instrument stelt relaties in staat om effectievere verduurzamingsstrategieën te ontwikkelen, in lijn met de nieuwste Europese richtlijnen. Het initiatief benadrukt de toewijding van Hoppenbrouwers aan samenwerking voor een duurzamere toekomst.