Kennisplatform voor het noorden

Veilig internetten op openbare wifi? Maak gebruik van een VPN

Geplaatst op 11 juni 2024

Openbare wifi netwerken zijn tegenwoordig overal te vinden, van cafés tot luchthavens en hotels. Hoewel het handig is om onbeperkt internet toegang te hebben terwijl je onderweg bent, brengt het gebruik van openbare wifi ook bepaalde risico’s met zich mee. Je persoonlijke gegevens kunnen mogelijk worden blootgesteld aan kwaadwillende hackers die deze informatie voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken. Een effectieve manier om jezelf te beschermen tijdens het gebruik van openbare wifi netwerken is door gebruik te maken van een Virtual Private Network, oftewel een VPN. Een VPN versleutelt je internetverbinding, waardoor het moeilijk wordt voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens. Het biedt je een veilige soort van ‘tunnel’, waardoor je anoniem kunt internetten zonder dat je persoonlijke informatie in gevaar komt. Hoe dit in de praktijk werkt en welke voordelen het heeft, leggen we je allemaal uit.

Waarom zou je een VPN moeten gebruiken?

Het gebruik van een VPN kan om verschillende redenen. Waar we vaak zien dat het wordt gebruikt om tijdens een vakantie in het buitenland gewoon te kunnen streamen, is het ook als we kijken naar een stuk veiligheid een absolute aanrader. Daarom willen we je graag een aantal redenen geven, waarom het belangrijk is er één te gebruiken. Niet alleen tijdens je vakantie in het buitenland, maar ook wanneer je ‘even’ snel je bankzaken wilt doen tijdens een ritje naar je werk in de trein terwijl je op de wifi netwerk van de NS zit.

Bescherming van je persoonlijke gegevens

Wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi netwerk, ben je kwetsbaar voor verschillende vormen van cyberaanvallen. Hackers kunnen bijvoorbeeld eenvoudig je wachtwoorden stelen of je online activiteiten bespioneren. Door een VPN te gebruiken, voorkom je dat hackers toegang krijgen tot je gevoelige gegevens.

Anonimiteit en privacy

Met een VPN kun je je online activiteiten verbergen en je IP adres verbergen. Dit betekent dat je anoniem kunt surfen zonder dat je internetprovider, adverteerders of overheidsinstanties kunnen controleren wat je online doet. Dit beschermt je privacy en geeft je de vrijheid om zonder zorgen te browsen.

Toegang tot beperkte inhoud

We hebben het al even genoemd, maar een VPN kan ook handig zijn als je toegang wilt krijgen tot websites of content die geografisch beperkt is. Bijvoorbeeld als je vanuit het buitenland toegang wilt hebben tot streamingdiensten zoals Netflix of Videoland. Door verbinding te maken met een VPN server in een ander land, kun je eenvoudig deze beperkingen omzeilen en genieten van je favoriete inhoud.

Hoe kies je de juiste VPN?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel aanbieders waarbij je een VPN verbinding kunt afsluiten. Daarom is het wel goed te weten waar je allemaal op moet letten. Allereerst is het ons advies om recensies van VPN aanbieders te lezen, zodat je precies weet hoe gebruikers over een bepaalde aanbieder denken. Belangrijk daarbij is wel dat je je niet direct blind staart op eventuele negatieve recensies. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze persoon heeft gekozen voor een aanbieder die eigenlijk helemaal niet past bij de behoeftes van deze persoon.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord