De jongste van de oude meesters
Het Drents Museum in Assen presenteert vanaf zaterdag 13 juli een kleine presentatie met vier werken van Matthijs Röling, als eerbetoon aan de overleden kunstenaar. ‘Röling behoorde tot de absolute top van de Nederlandse figuratieve schilderkunst’, aldus Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum. ‘Hij zal blijven voortleven in onze grote collectie schilderijen.’ Matthijs Röling is 81 jaar geworden
Matthijs Röling schilderde met een sublieme beheersing van het ambacht. Hij was een vakman in hart en nieren. Na een lange en succesvolle carrière is Röling op 10 juli 2024 overleden.
Rebels en succesvol
Matthijs Röling was een van de meest toonaangevende figuratieve kunstenaars in Nederland. Nadat hij in 1973 begon met lesgeven aan de Academie Minerva in Groningen, inspireerde hij tientallen jonge kunstenaars. Samen staan zij bekend als de Noordelijke Realisten.
De kunst van Röling kenmerkt zich door een liefde voor de werkelijkheid. Dikwijls zei hij: ‘Ik schilder gewoon wat ik mooi vind.’ Dat is te zien. Van intieme portretten tot bloeiende tuinen: Röling schilderde de realiteit op haar allermooist.
Hoewel kunstcritici het werk van Röling lange tijd bestempelden als ouderwets of traditioneel, was zijn werk zeer geliefd bij het publiek. De kunstwerken werden vaak al voor de opening van een tentoonstelling verkocht.
Relatie met het Drents Museum
In 1965 had Matthijs Röling zijn eerste museale solotentoonstelling in het Drents Museum. Na die tijd heeft de relatie tussen het museum en de kunstenaar zich ontwikkeld tot een warme vriendschap.
Zo opende in 2005 de grote overzichtstentoonstelling Mimesis. Daarnaast heeft het museum, mede dankzij de schenking van Cees Röling, de grootste Röling-collectie ter wereld. Met de recente toevoeging van Museum De Buitenplaats in Eelde is ook het indrukwekkende Nijsinghhuis met muurschilderingen van Röling daarbij gekomen.
De afgelopen tijd stond het museum in nauw contact met Röling, onder meer over de recente Röling-tentoonstelling in het Duitse Panoramamuseum in Bad Frankenhausen, de Röling-zaal in de nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia en een groot overzichtsboek over de kunstenaar dat het museum in 2025 presenteert.
Winter van zijn leven
De gezondheid van Matthijs Röling ging al langere tijd achteruit. In 2009 stopte hij met schilderen, omdat zijn rechterhand het niet meer volhield. Vorig jaar, rondom zijn tachtigste verjaardag, liet Röling weten dat hij zich in ‘de winter van zijn leven bevond’.
Het Drents Museum wenst de familie Röling veel sterkte bij de verwerking van dit verlies. Het museum blijft het bijzondere verhaal van Röling ook in de toekomst vertellen. Wij zullen Matthijs herinneren als een warme man, eigenzinnige rebel en een groot kunstenaar.
De presentatie Matthijs Röling – De jongste van de oude meesters is van 13 juli t/m 1 september 2024 te zien in het Drents Museum.