Kennisplatform voor het noorden

Labyrinthia, een magische reis door de collectie van het Drents Museum

Geplaatst op 30 september 2024

Op 20 oktober 2024 opent de nieuwe collectiepresentatie van het Drents Museum. In Labyrinthia – Een magische reis door de tijd komen archeologie, kunst en geschiedenis samen in één tentoonstelling en worden alle zintuigen geprikkeld. Labyrinthia is een magische ontdekkingsreis door vijftien zalen van het historische gebouwencomplex. Alle topstukken uit de collectie, zoals het meisje van Yde, de oudste boot ter wereld en de schilderijen van Van Gogh krijgen een plek.

Met tastobjecten, geur, soundscapes en interactieve games biedt de collectiepresentatie van het Drents Museum een spraakmakende totaal andere museumervaring. Hiermee hoopt het museum ook de minder geoefende museumbezoeker aan te spreken en de collectie in het bijzonder voor families met kinderen aantrekkelijk te maken. 

Ontdekkingsreis door vijftien zalen
De bezoeker dwaalt door het oude gebouw en beleeft de museumcollectie op spectaculaire wijze. In elke zaal stap je een andere wereld binnen, alsof je echt midden in het verhaal staat. Beluister iconische verhalen, ga op mammoetjacht, laat je inspireren door de Drentse natuur, dans op een boerenbruiloft in de 18e eeuw, of peddel in een kano door een prehistorisch veenlandschap. In Labyrinthia mag je kijken met je handen en zijn er dingen te doen. 

PERSPREVIEW 17 OKTOBER
Het Drents Museum nodigt je van harte uit voor de perspreview van de nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia – Een magische reis door de tijd op donderdag 17 oktober

10:45 uur – Inloop via Brink 3 (groepsentree)

11:00 uur – Start programma

Welkomstwoord Harry Tupan, algemeen directeur Drents Museum

Toelichting door Annemiek Rens, hoofdconservator 

Toelichting door Rianne Schoonderbeek, hoofd Educatie & Participatie

11:45 uur – Preview tentoonstelling en gelegenheid voor interviews en radio- en tv- opnames

13:00 uur – Einde programma

Aanmelding
Wil je aanwezig zijn tijdens de perspreview? Meld je dan vóór vrijdag 11 oktober o.v.v. naam, medium en aantal personen via f.oostra@drentsmuseum.nl

Voor meer informatie: Marketing en Communicatie Drents Museum, Floor Oostra, +31 (0) 6 21984973 / f.oostra@drentsmuseum.nl.

Topstukken van het Drents Museum
Vanaf de oprichting in 1854 verzamelt het Drents Museum archeologische objecten, voorwerpen uit de Drentse geschiedenis, schilderijen en tekeningen van kunstenaars die zich lieten inspireren door Drenthe, beeldende en toegepaste kunst van rond 1900 en hedendaagse figuratieve kunst. Ruim 1.000 items uit de collectie zijn in Labyrinthia te zien. De tentoonstelling voert de bezoekers langs alle highlights en topstukken, zonder vaste route. 

Witte Maegie
Het feeërieke historische gebouwencomplex van het Drents Museum doet denken aan huizen in fantasieverhalen zoals De Kronieken van Narnia en Harry Potter. Die sfeer is het uitgangspunt van de collectiepresentatie. Door het gebouw dwaalt een huisgeest. Het Witte Maegie is een Wit Wief, een oeroud magisch wezen uit de Drentse geschiedenis. Ze verschijnt op meerdere plekken, stelt vragen en geeft kinderen opdrachten.  

Bekende en minder bekende Drenten
In zalen met namen als Zaal van de Verwondering, Zaal van de Mens, Zaal van de Schoonheid en Zaal van de Liefde worden universele verhalen verteld. In elke zaal wordt de bezoekers een grote vraag gesteld. In de gangen met sterrenstof reflecteren hedendaagse en soms bekende Drenten, zoals Edino van Dorsten, Ben Feringa, Jooz, Nanoah Struik en Britt Weerman, vanuit hun eigen perspectief op de thema’s in Labyrinthia

Drentse plekken van betekenis
Met een webapp die bezoekers gebruiken in de tentoonstelling koppelt het Drents Museum objecten uit de collectie aan een museum of een instelling nabij een historische plek in de provincie. Zo kun je nadat je het meisje van Yde in de Zaal van de Dreiging hebt gezien naar haar vindplaats, of na een bezoek aan de Zaal van Leven en Dood naar het grootste hunebed van Nederland in Borger. Op sommige bijzondere locaties is er een digitale beleving, zoals in het Nijsinghhuis in Eelde. Daar kun je met de app op zoek gaan naar details in het werk van de Noordelijke Figuratieven, die centraal staan in de Zaal van de Smaak. 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord