Kennisplatform voor het noorden

W2N Borging: garantie voor bouwkwaliteit

Geplaatst op 21 oktober 2024

Sinds begin dit jaar is de nieuwe Omgevingswet van toepassing. Een onderdeel van deze wet is de Wet Kwaliteitsborging en heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. W2N Borging BV uit Drachten is een nieuw bedrijf dat zich volledig richt op kwaliteitsborging van bouwprojecten.

W2N Engineers

W2N Borging BV is voortgekomen uit W2N Engineers, een bouwkundig ingenieursbureau dat sinds 1997 actief is. W2N Engineers is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedrijf van 45 werknemers dat jaarlijks voor onder andere: architectenbureaus, bouwbedrijven, gemeentes en ondernemers werkt aan uiteenlopende bouwprojecten.

Wet Kwaliteitsborging

Uitgangspunt van de Wet Kwaliteitsborging is de consument beter te beschermen. De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende kwaliteitseisen houden. WKB moet zorgen voor een hogere bouwkwaliteit. In de nieuwe situatie verschuiven plantoetsing en controle van gemeente naar private borgers waaronder W2N Borging.

In het oude stelsel toetste de gemeente bouwplannen vooraf en zag toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. In de praktijk bleek echter dat er onvoldoende toezicht was. In de nieuwe situatie zijn externe kwaliteitsborgers zoals W2N Borging vanaf het eerste ontwerp tot en met oplevering nauw betrokken bij de bouw waardoor een beter eindproduct gegarandeerd kan worden.

De kwaliteitsborger is een onafhankelijke toetser en dient door de opdrachtgever zelf te worden aangesteld. De WKB-methode houdt niet in dat er anders gebouwd wordt, maar dat de kwaliteit van bouwen zichtbaar aangetoond kan worden.

W2N Borging BV

W2N Borging is gecertificeerd volgens de BRL 5019 en kan opdrachtgevers volledig onafhankelijk begeleiden gedurende het bouwtraject. Omdat het Drachtster bedrijf op elk gebied van bouwen: van constructieve veiligheid, brandveiligheid, bouwfysica/ installaties, specialisten in huis heeft, is de opdrachtgever verzekerd van professioneel en goed advies.

W2N Borging werkt landelijk en maakt gebruik van het instrument KiK-KOMO. In deze software wordt een risicobeoordeling gemaakt en een borgingsplan. De KIK-tool biedt een digitaal platform waarin alle partijen kunnen samenwerken met W2N Borging. Er worden verplichte rapportages opgesteld als bewijs van de gehanteerde werkwijze. “We controleren en documenteren het gehele bouwproces,” licht mede-eigenaar Freerk Wiersum van W2N Borging toe.

De WKB is er vooral ter bescherming van de consument, maar ook bouwers en aannemers kunnen de vruchten plukken van de nieuwe wet, betoogt Wiersum. “Aannemers hebben wellicht het gevoel dat we ze op de vingers kijken, echter doordat we vanaf minuut één mee kijken en denken kunnen plannen tijdig bijgestuurd en gecorrigeerd worden. Voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat een aannemer na oplevering minder nawerk en minder kosten heeft.”

Dankzij de bijna drie decennia ervaring van W2N Engineers, is W2N Borging meer dan op zijn taak berekend, vertelt coördinator kwaliteitsborging Linda van der Veen. “Wij staan dichtbij de praktijk en weten hoe de bouw werkt. Daarnaast zijn we oplossingsgericht en willen we vooral samen met de aannemer kijken naar de beste aanpak voor een zo goed mogelijk eindresultaat.”

Consument en bouwers moeten volgens Van der Veen nog wennen aan de WKB, maar: “De wet is een verbetering en zorgt ervoor dat inferieur bouwwerk niet meer voor kan komen.”

www.w2nborging.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord