Kennisplatform voor het noorden

Dura Vermeer Jansma maakt duurzaamheid concreet in Noord-Nederland

Geplaatst op 22 oktober 2024

Dura Vermeer Jansma is een prominente speler in Noord-Nederland en heeft zich de afgelopen anderhalf jaar sterk gepositioneerd in Friesland, Groningen en Drenthe. Met de overname van Jansma in Drachten, een familiebedrijf dat meer dan 100 jaar actief was, heeft Dura Vermeer niet alleen een sterke lokale basis verworven, maar ook nieuwe stappen gezet richting duurzaamheid en innovatie. We spreken met André van der Vegt, directeur bij Dura Vermeer Infra, waar Dura Vermeer Jansma onder valt, over de ambities, samenwerking en vooral de focus op duurzaamheid in de regio.

Een nieuwe weg voor Jansma

“Jansma is een solide familiebedrijf met een rijke historie in Friesland, vooral actief in civieltechnische en infrastructurele projecten,” vertelt Van der Vegt. “Met de overname in januari vorig jaar wilden we het vakmanschap van Jansma behouden, maar tegelijkertijd meer focus leggen op duurzaamheid en het vergroten van onze slagkracht in Noord-Nederland. Dura Vermeer Jansma is een perfecte combinatie van gedreven mensen en traditioneel vakmanschap met de moderne, innovatieve aanpak van Dura Vermeer.”

De overname van Jansma heeft Dura Vermeer in staat gesteld om haar activiteiten uit te breiden, vooral in Groningen en Drenthe, waar de vraag naar duurzame en innovatieve infrastructurele oplossingen toeneemt. “We werken nu aan projecten van verschillende omvang, waaronder veel gemeentelijke en provinciale opdrachten, maar ook aan grotere private projecten in Groningen en Drenthe. We zijn bijvoorbeeld actief in de binnenstad van Groningen, waar we het Dudok-terrein herontwikkelen tot een aantrekkelijk stadspark,” aldus Van der Vegt.

Focus op duurzaamheid en emissievrij werken

Een belangrijk speerpunt voor Dura Vermeer Jansma is duurzaamheid. “Dura Vermeer als geheel heeft een sterke visie op duurzaamheid,” vertelt Van der Vegt. “Wij streven ernaar om tegen 2030 onze CO2-uitstoot te halveren en tegen 2050 zelfs met 90% te verminderen. Dit doen we door volop in te zetten op emissievrije machines en elektrische gereedschappen.” Van der Vegt legt uit dat deze verduurzaming niet alleen gericht is op grote machines, zoals graafmachines, maar ook op het klein materieel dat dagelijks door de vakmannen wordt gebruikt. “Handgereedschap zoals trilplaten en walsen zijn nu bijna allemaal volledig elektrisch. Dit biedt ons niet alleen milieuwinst, maar ook praktische voordelen op het gebied van geluidsoverlast en onderhoud.”

Met de inzet van deze nieuwe technologieën heeft Dura Vermeer Jansma haar mogelijkheden uitgebreid. “We kunnen nu emissievrij werken aanbieden op een veel grotere schaal, wat vooral in stedelijke omgevingen een groot voordeel is,” zegt Van der Vegt.

Circulair bouwen als sleutel tot de toekomst

Naast emissiereductie is circulair bouwen een ander belangrijk aandachtspunt. “We kijken continu naar mogelijkheden om materialen te hergebruiken en zo onze CO2-footprint verder te verkleinen,” legt Van der Vegt uit. “Dit doen we onder andere door in de ontwerpfase al na te denken over de hele levenscyclus van een project. Hoe kunnen we de materialen zo ontwerpen en inzetten dat ze aan het einde van hun levensduur hergebruikt kunnen worden?”

Dit circulaire denken sluit perfect aan bij de doelstellingen van veel overheidsinstanties en private partijen, die duurzaamheid steeds hoger op de agenda zetten. “We merken dat opdrachtgevers steeds vaker kiezen voor samenwerkingsgerichte contractvormen, zoals bouwteams, waarbij wij al in de ontwerpfase meedenken om tot de meest duurzame en kostenefficiënte oplossing te komen.”

Uitbreiding in Noord-Nederland

Hoewel Jansma traditioneel vooral in Friesland actief was, heeft Dura Vermeer Jansma haar activiteiten uitgebreid naar de hele regio Noord-Nederland. “Voorheen was het werkgebied van Jansma voornamelijk Friesland, maar we zijn nu ook veel actiever in Groningen en Drenthe.

Deze groei past binnen de bredere strategie van Dura Vermeer om haar aanwezigheid in het Noorden te versterken. “Onze visie is om een betrouwbare en duurzame partner te zijn voor zowel overheidsinstellingen als private opdrachtgevers in de regio. Door onze slagkracht en expertise kunnen we grotere projecten aannemen en uitvoeren, zonder in te leveren op de kwaliteit en vakmanschap waar Jansma altijd bekend om stond.”

Partnerschap en samenwerking

Een van de kernwaarden van Dura Vermeer is samenwerking. Dit geldt niet alleen voor de relaties met opdrachtgevers, maar ook met onderaannemers en leveranciers. “Duurzaamheid is een thema dat we niet alleen kunnen realiseren. Onze onderaannemers en leveranciers spelen hier een cruciale rol in,” zegt Van der Vegt. “Daarom organiseren we regelmatig bijeenkomsten en sessies om hen te inspireren en te ondersteunen in hun eigen verduurzamingstrajecten. We werken zoveel mogelijk met vaste partners, zodat we perspectief creëren en samen kunnen investeren in duurzame oplossingen.”

Door deze samenwerkingsgerichte aanpak is Dura Vermeer Jansma in staat om ook de keten te verduurzamen en een bredere impact te maken. “Het is belangrijk dat onze partners dezelfde visie hebben op duurzaamheid, zodat we als collectief echt stappen kunnen zetten richting een emissievrije toekomst.”

“We kunnen dit ook weer doorvertalen naar de samenwerking met onze opdrachtgevers, want naast onze partners hebben wij ook perspectief en continuïteit nodig om de juiste investeringen te doen. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe ingang van het Medisch Centrum Leeuwarden. Waar we samen hebben gekeken wat de beste kansen zijn en hoe we zo veel mogelijk kunnen hergebruiken op locatie. Naast een vermindering van de CO2 is dit vaak ook goedkoper, dus daarmee een win-win.”

Toekomstvisie: innovatie en net zero

Dura Vermeer Jansma is vastberaden om de komende jaren een leidende rol te spelen in de verduurzaming van infrastructuurprojecten in Noord-Nederland. “We blijven investeren in innovaties, zowel op het gebied van duurzaamheid als in nieuwe samenwerkingsvormen,” besluit Van der Vegt. “Ons uiteindelijke doel is om onze net zero-strategie te verwezenlijken, niet alleen binnen ons eigen bedrijf, maar in de hele keten. We willen voorop blijven lopen in de markt en laten zien dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand kunnen gaan.”

Voor ondernemers in Noord-Nederland biedt Dura Vermeer Jansma daarmee een sterke, duurzame partner die zowel lokaal geworteld is als de kracht en expertise heeft van een landelijk opererend bedrijf.

www.duravermeer.nl/dura-vermeer-jansma/

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord