Kennisplatform voor het noorden

Nederlandse Startup Earth Industry biedt dé oplossing voor het stikstof probleem in de bouw

Geplaatst op 19 oktober 2024
Moonindustry

Om op het oppervlakte van de maan te mijnen naar bevroren water, hebben co-founders van Moon Industry Rene Daatselaar Baarslag (26) en David Dijkstra (24) in 2020 een mijnbouw voertuig gemaakt voor NASA. Ze kregen de taak om een zelfrijdende, elektrische robot te maken die kan graven naar bevroren water, om dit om te smelten voor menselijk gebruik en om dit op de lange termijn in te zetten als brandstof voor de ruimteschepen van de toekomst. Nu gooien ze het over een andere boeg; het bouwen van machines voor aardse toepassingen.

Water op de maan; het zal nog een aantal jaren duren voordat dit op grote schaal nodig is. Daarom hebben Rene en David hun uitvinding omgebouwd om eerst op aarde elektrisch en autonoom grondverzet werk te doen.

Van Moon Industry naar Earth Industry

Het begon in december 2023. Een groot bedrijf vroeg Rene en David om het leveren van machines voor aardse toepassingen. In het nieuwe jaar hebben ze leveranciers gezocht, een kantoor in Harderwijk gevonden en zijn ze begonnen aan het samenstellen van een operationeel team. Begin oktober heeft de organisatie een complete rebranding gedaan van Moon Industry naar Earth Industry.

Dé oplossing

Al deze veranderingen hebben veel teweeg gebracht. Zo bleef het niet alleen bij één geïnteresseerde klant. Tata Steel Nederland wil op haar terrein in Noord-Holland werken met voertuigen van Earth Industry om hun CO2 en stikstof uitstoot te verminderen. Daarnaast willen Rene en David in gesprek met de waterschappen. De komende drie jaar gaan de waterschappen 1,5 miljard euro besteden aan 280 projecten om in 2027 de Kaderrichtlijn Water (KRW) te behalen. Voor 220 van deze projecten is een natuurvergunning nodig. Earth Industry kan met hun autonome en elektrische machines wel eens dé oplossing bieden tegen het overschrijden van de stikstok grenzen. Hierdoor wordt het voor deze projecten makkelijker om een vergunning te krijgen.

Een onderzoek van de Wageningen University & Research stelt vast dat er in Nederland gemiddeld 30 kilo stikstof neerslag teveel is per hectare. Ondernemers Rene en David willen naar aanleiding van dit onderzoek massaal onderaannemers en project ontwikkelaars faciliteren met hun voertuigen. Ze zijn nu als startup bezig met het ophalen van hun pre-sales en hun eerste investeringsronde, ze hebben laten weten dat investeerders zich nog kunnen melden via de website. Earth Industry gaat dé oplossing worden voor de Nederlandse bouw. Ze hebben zelfs plannen om wereldwijd aan de slag te gaan.

Door: Dieuwke van Vuure

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord