Een avontuur in Jungola, de tropische wereld in WILDLANDS, begint met een bezoek aan de Vlindertempel. In Jungola is er een hoofdrol voor Jim, een bevlogen ornitholoog. Hij is tijdens zijn speurtocht naar een mysterieuze vogel met zijn vliegtuig in de jungle neergestort en moet nu zien te overleven in de rimboe. Dat lukt door samen te leven met de natuur, met de vogels, apen en andere bewoners.
Dat beeld van samen leven met de natuur maak je ook mee in de Vlindertempel. Tropische planten hebben een ruïne van een Hindoetempel overwoekerd. Die wereld biedt een grote verscheidenheid aan dieren een veilig onderkomen. Bij binnenkomst sta je eerst oog in oog met een aantal meters lange netpythons, die gelukkig achter dik glas liggen. Als je even door loopt, kom je in het centrale deel van de overwoekerde ruïne, waar honderden exotische vlinders om de hoofden van de bezoekers vliegen.
De meeste vlinders zoeken in de ruïne naar bloemen om nectar uit te drinken of naar rottend fruit waar ze druppels zoetige vloeistof van opzuigen. Dat geeft ze energie om te vliegen. Dat vliegen staat verder helemaal in dienst van de voortplanting, want dat is de hoofdtaak in het vlinderleven. Na de paring gaat het vlindervrouwtje op zoek naar planten op haar eitjes op af te zetten. Voor veel dagvlinders zijn dat niet willekeurige planten, maar juist heel specifieke plantensoorten. Uit de eitjes komen namelijk rupsjes, die heel kieskeurig zijn in de keuze van hun voedsel.
Als de rupsen op de juiste plant zitten, begint een tijd van eten en groeien in een enorm tempo. Van sommige rupsen is het gewicht na drie weken al ruim duizend keer hun geboortegewicht. Grote hoeveelheden blad moeten ze daarvoor naar binnen werken. Dat is in de Vlindertempel soms te zien aan de vraatsporen op de planten waar bijvoorbeeld de prachtig blauwe Morpho-vlinders hun eitjes op leggen. Om te voorkomen, dat in die mooie tuin te veel planten kaal gevreten raken, krijgen de meeste andere rupsen achter de schermen hun favoriete plant voorgeschoteld. Daar blijven ze ook als ze verpopt zijn. Pas als ze als vlinder uit de pop zijn gekropen, gaan ze weer naar de overwoekerde ruïne van de tempel.
Wie door de Vlindertempel dwaalt, kan veel meer dieren dan alleen vlinders ontdekken. Fluitkikkertjes en gifkikkertjes bijvoorbeeld, al valt het niet mee om ze te zien te krijgen. Het fluiten daarentegen is niet te missen. Klauterend over de alligator-trail zie je nog een oever met daarop Chinese alligators en straalschildpadden. Even verder op leven nog weer andere reptielen als smaragdvaranen en klepschildpadden, terwijl in de verschillende bassins een grote rijkdom aan vissen leeft.
Al die dieren in de Vlindertempel hebben ieder voor zich een manier weten te vinden om samen te leven met de hen omringende natuur. Dat maakt ze tot zulke mooie voorbeelden van het thema dat WILDLANDS haar gasten in Jungola wil laten meebeleven.