Kennisplatform voor het noorden

Over Rouw&Jou maakt de dood opvallend gewoon

Geplaatst op 12 september 2018
Over Rouw&Jou maakt de dood opvallend gewoon

In oktober voegt Leeuwarden tijdelijk een heel bijzondere ‘winkel’ toe aan het aanbod: open-up store Over Rouw&Jou, maakt de dood opvallend gewoon. Uitvaartbegeleider Jessica Monsma en Cynthia van der Meer van bloemenboetiek Panhuis, beiden Leeuwarders, hebben de handen ineengeslagen. Met deze open-up store hopen zij mensen de ogen te openen voor wat er allemaal mogelijk is op het gebied van uitvaart en afscheid nemen.

De open-up store op Nieuwstad 28 wordt donderdag 4 oktober om 14.00 uur geopend en is tot en met 21 oktober drie weekenden lang van donderdag tot en met zaterdag geopend (openingstijden er nog bij?). Jessica Monsma: ,,Wij hebben in deze maand een taboe te kunnen doorbreken en mensen een ervaring te bieden waardoor de dood en alles er omheen toegankelijker voor hen wordt.

In het pand worden drie opbaarkamers gemaakt, elk in een unieke stijl en met een eigen identiteit. Bovendien kunnen bezoekers in de winkel kennismaken met voorbeelden van uitvaartfotografie.

Over Rouw&Jou biedt op laagdrempelige wijze informatie over alles wat met uitvaarten en mogelijkheden daarin te maken heeft. Tijdens de weekenden laten diverse deelnemers hun unieke kijk op uitvaarten en afscheid nemen zien. Zo staan in de pop-up store kistenmakers, uitvaartfotografen en bloemisten.

Jessica Monsma: ,,Onze wens is om te laten zien dat er heel veel mooie en unieke mogelijkheden zijn om een uitvaart nóg persoonlijker te maken en een afscheid nóg betekenisvoller. Ik kom tijdens mijn werk zoveel geweldige families tegen, die afscheid nemen van heel bijzondere mensen. Die gun ik een prachtige uitvaart, die recht doet aan het leven dat die persoon heeft geleefd, en de nabestaanden het gevoel geeft: dit is tóch, ondanks alles, een betekenisvolle periode waar we ook met liefde op terug kunnen kijken.”

Manu Keirse
Bij het thema Over Rouw&Jou mag iemand als Manu Keirse eigenlijk niet ontbreken. Op uitnodiging van Jessica en Cynthia geeft hij donderdagavond 4 oktober een lezing in Leeuwarden.

Keirse is emeritus hoogleraar, doctor in de geneeskunde, klinisch psycholoog en dé autoriteit in Nederland en België op het gebied van verlies en rouw. Jessica: ,,Als je bij één van zijn lezingen bent, gebeurt er iets met je. Zijn woorden zijn stuk voor stuk raak. Zoals hij vertelt over verdriet en afscheid, zó invoelend, zo integer. Wat hij vertelt biedt troost aan rouwenden, en biedt handvaten voor de naasten van mensen in rouw.”

De lezing begint om 19.00 uur in het Koepeltheater, bestel nog snel je kaarten (10 euro per stuk) in de winkel Bloemenboetiek Panhuis of via info@jessica-uitvaartbegeleiding.nl.

Kom langs
Nadat op 4 oktober de open-up store is geopend, is iedereen van harte welkom. Steeds zal een andere deelnemer in de ‘winkel’ staan om te vertellen over zijn of haar bijzondere kijk op het betekenisvol maken van een uitvaart. Stel gerust vragen. Het weekend van 11 tot en met 14 oktober staat in het teken van kinderen en rouw en in het laatste weekend – van 18 tot en met 21 oktober – laat Cynthia zien wat er mogelijk is op het gebied van bloemen en uitvaart. Want een écht persoonlijk bloemstuk vindt je niet in een standaard boek.

Houd voor alle actuele informatie rondom de deelnemers en hun aanwezigheid bij ‘Over Rouw&Jou’ in de gaten via het evenement op Facebook en via de Facebookpagina’s Bloemenboetiek Panhuis en Jessica Monsma Uitvaartbegeleiding.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord