Kennisplatform voor het noorden

Het fingerspitzengevoel van het FSP

Geplaatst op 3 januari 2019
Fries Sociaal Planbureau

Als de resultaten van de onderzoeken van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) hun weg vinden in de samenleving, weten directeur Ingrid van de Vegte en haar collega’s dat ze weer hebben bijgedragen aan het vooruit helpen van Fryslân. “En daar krijgen we een kick van. Het FSP bepaalt de eigen onderzoeksagenda, maar de actualiteit en geluiden uit de samenleving hebben grote invloed op die agenda.” 

Van de Vegte vertelt: “Het uiteindelijke doel is om met z’n allen onze provincie een stuk beter te maken. Wij dragen daar aan bij door data te analyseren en te duiden en met aanbevelingen te komen.” Op de onderzoeksagenda van het FSP staan negen thema’s: bevolkingsontwikkeling, onderwijs, wonen, werk, inkomen, sociale samenhang, zorg, gezondheid en veiligheid. Bovendien worden verdiepende onderzoeken uitgevoerd naar ‘leefbaarheid’, en ‘sociaal domein en zorg’.

Gemeenten en de provincie hebben belang bij geanalyseerde data, bovendien kijkt het FSP naar de lange termijn. “Als je weet welke kant het op gaat met de zorg, dan kun je daar beleid op maken. Als wij onderzoek publiceren over armoede in Fryslân, hopen we dat overheden daar iets mee doen. Wij bieden overzicht en een integrale blik. Maar meer dan aanbevelen en prikkelen kunnen wij niet doen. Het is altijd spannend om te zien wie wat doet met welke publicatie.”

Het FSP wordt gesubsidieerd door Provinsje Fryslân. De provincie bemoeit zich niet met de agenda van het Planbureau, maar liet wel een gebruikersonderzoek uitvoeren. “Daar kwam uit dat we als heel betrouwbaar worden gezien. Dat is fijn én handig, want dat betekent dat partijen publicaties met ons ‘stempel’ als waardevol ervaren. Wat we nog beter gaan doen is agenderen en samenwerken. Die aanbevelingen hebben we ter harte genomen en komen onder andere tot uiting in het project Data Fryslân.”

Data Fryslân
Gezamenlijk data verzamelen, maken en gebruiken, dat is het doel van de zeven partijen die zich hebben verenigd in het samenwerkingsverband Data Fryslân. Naast het FSP zijn dat Campus Fryslân, NHL Stenden, Provinsje Fryslân en de gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest Fryslân. “We gaan een datacatalogus opzetten, koppelingen creëren en studenten en professionals leren met data om te gaan. We hebben namelijk veel meer data-analisten nodig én we hebben belang bij elkaars data. Na de start kunnen ook andere overheden, organisaties en ook brancheverenigingen investeren en participeren.”

Zelf het FSP inschakelen
Friese partijen kunnen overigens ook zélf kennis ophalen bij het FSP. “Dat gebeurt ook al, vaak door gemeenten en scholen. We nodigen ook bedrijven en organisaties uit hun onderzoeksvragen bij ons neer te leggen. We zijn heel toegankelijk: op onze website staan de contactgegevens van onze onderzoekers.” Deze dienstverlening van het Planbureau werkt goed bij duidelijke vragen, die liefst binnen een dagdeel kunnen worden ‘opgelost’. “Meestal kunnen we gemakkelijk de data leveren waarom wordt gevraagd, maar soms weet de vraagsteller zelf niet precies welke gegevens hem verder kunnen helpen. Daarin kunnen we meedenken.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord