‘Age si quid agis’, ofwel: als je iets doet, doe het dan goed. En dat doet ASQA Subsidies dan ook. Voor verschillende innovatieve projecten van bedrijven als Senbis Polymer Innovations en CuRe Technology op het Emmtec terrein in Emmen werden subsidieaanvragen gehonoreerd. Ook in Groningen verkregen onder meer BioBTX en Foamplant hun benodigde subsidies. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van subsidieaanvragen ter hoogte van vele miljoenen, die door de deskundigheid van het almaar groeiende ASQA Subsidies succesvol zijn verkregen voor haar klanten.
“We zijn veel meer dan een intermediair tussen bedrijven en subsidieverstrekker. Wij zien het als onze missie om onze klanten te helpen bij het innoveren, met optimale benutting van de mogelijkheden. Wij zorgen ervoor dat een plan voldoet aan de eisen van de subsidiegever, maar ook realistisch en haalbaar voor het bedrijf zelf is. Dat begint bij een goed advies, sparren en verbinden. En als de subsidie eenmaal verleend is en het project loopt, begeleiden we bij het inrichten en voeren van de projectadministratie en verzorgen we rapportages en de eindverantwoording”, vat Klaas Zijlstra de werkzaamheden van zijn bedrijf kort samen.
ASQA Subsidies begeleidt subsidieproces
Het adviesbureau, met vestigingen in Groningen en Wageningen, is sinds de oprichting in 2010 flink gegroeid. Inmiddels werken er negen adviseurs die de subsidieregelingen goed kennen en het innovatieve karakter van hun klanten begrijpen. ASQA Subsidies vertaalt en verbindt innovatieprojecten van klanten op een unieke manier tot subsidieaanvragen die welkom worden ontvangen door subsidieverleners zoals het SNN. Dit resulteert in een zeer hoog percentage gehonoreerde aanvragen. ASQA Subsidies werkt voor kleine, middelgrote en grote bedrijven, kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden, waarbij het adviesbureau tevens als regisseur en procesbegeleider optreedt.
Samen optrekken en verwachtingen waarmaken
Directeur Klaas Zijlstra benadrukt nog eens het woord realistisch: “Je moet geen subsidie willen om de subsidie. Het moet daadwerkelijk om een innovatie met een maatschappelijke meerwaarde gaan en daarvoor is commitment nodig. Want ook al nemen wij klanten heel veel werk uit handen, je moet er als bedrijf wel voor gaan en ook zelf tijd erin stoppen en investeren. Waarbij we wel samen kunnen kijken naar de financiering, want ook daarvoor beschikken we als ASQA Subsidies over een goed netwerk.”
Een overzicht van beschikbare innovatiesubsidies is geen sinecure, zo blijkt als we Zijlstra ernaar vragen. “Er zijn tientallen verschillende innovatieregelingen, onder te verdelen in werkgebieden als regionaal, nationaal en Europees of generiek, sectoraal en specifiek. En dan is er ook nog een onderverdeling in TRL, ofwel Technology Readiness Level, variërend van TRL 1 voor fundamenteel onderzoek tot TRL 9 voor een product of dienst in de marktfase.”
Samenbrengen om samen te innoveren
Het meest interessant, ook voor het MKB in het Noorden, zijn de samenwerkingsverbanden die rondom innovaties zijn ontstaan. ASQA Subsidies brengt als initiator en regisseur verschillende partijen bijeen en maakt daardoor belangrijke innovaties mogelijk met grote subsidiebedragen. Een voorbeeld is het omvangrijke kennisontwikkelingsproject BERNN (Bio Economy Region Northern Netherlands) waaraan 18 organisaties deelnemen: vijf noordelijke kennisinstellingen, twee grote bedrijven, een onderzoeksinstituut en tien MKB-bedrijven. “Daarbij putten we uit ons groeiend netwerk van bedrijven die innovatief bezig zijn of willen zijn.”
Zijlstra en zijn collega’s onderhouden dat groeiende netwerk niet in de vorm van een club of online platform: “We onderhouden persoonlijk contact om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Op die manier kunnen we koppelen en verbinden. Overigens is het niet altijd verstandig om samen te werken; soms is het ook zinvol om als bedrijf individueel een subsidietraject in te gaan, uit concurrentie- of andere overwegingen. Uiteraard bespreek ik dat als eerste met onze klanten.”
Klaas Zijlstra ziet zichzelf en zijn collega’s dan ook vooral als sparringpartner van innovatieve ondernemers, met een persoonlijke manier van werken en communiceren. Al wil hij desgevraagd in algemene zin voor de lezers van Kijk op het Noorden wel een tip geven: “In april komen er nieuwe budgetten beschikbaar bij de VIA- en de MIT-subsidieregelingen. De ervaring leert dat je daar snel bij moet zijn, als je er gebruik van wilt maken.” Waarbij aangetekend dat er wel een goed uitgewerkt innovatieplan moet liggen: ‘age si quid agis’.