De vier advocaten van Braak Advocaten zijn gespecialiseerd in personen- en familierecht, erfrecht en scheidingsmediation. Het kantoor van Marieke Braak, Annemarie Velthuis-Muller, Lya Jeulink en Isabelle Feenstra is sinds kort gevestigd in het centrum van Groningen. “Hier hebben we de ruimte en kunnen we cliënten gastvrij ontvangen”, vertelt oprichtster Marieke Braak met trots.
Marieke heeft meerdere redenen om content te zijn: ze is bekroond tot Lawyer of the Year 2019 door de Academie voor de Rechtspraktijk; ze viel op door het cum laude afronden van de specialisatieopleiding personen- en familierecht bij de vereniging voor Familie- en Erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Bovendien was zij bij haar beëdiging in 2008 de jongste advocaat van Nederland. “De verkiezing heeft veel positieve impact gehad. Het heeft mensen een extra reden gegeven om voor ons kantoor te kiezen.”
Specialisatieopleiding vFAS
Van de vier advocaten hebben drie de specialisatieopleiding personen- en familierecht bij de vFAS al afgerond. “Een intensief traject waarna je je met recht specialist mag noemen op het gebied van niet alleen familierecht en echtscheidingen, maar ook van scheidingsmediation”, vertelt Marieke. “Sommige mensen kiezen in scheidingssituaties voor een mediator die geen jurist of advocaat is, onder meer omdat de tarieven vaak lager zijn. Dat kan tot problemen leiden op termijn, waardoor mensen alsnog bij ons terecht komen. Wij pleiten er dan ook voor dat mensen goed nadenken over wie ze in de arm nemen. Mediation is een groot onderdeel van onze praktijk.” Advocate Lya Jeulink is daarnaast gespecialiseerd in erfrechtzaken.
Mediation
Familierecht is bij uitstek een rechtsgebied waarbij mensen op zoek zijn naar iemand waar ze vertrouwen in kunnen hebben. Marieke: “En waarvan ze bemerken dat ze goed worden geholpen. Het gaat om ingrijpende situaties: scheidingen, kwesties rondom kinderen en nalatenschappen.”
Als partners die willen scheiden samen binnenkomen bij Braak Advocaten, is dat een goed teken. “Dan proberen we hen met behulp van mediation tot overeenstemming te laten komen. Het mooiste is natuurlijk als mensen er onderling uitkomen. Wij informeren hen uiteraard ook over hun rechtspositie, door die informatie stellen ze hun ideeën en wensen al bij.” Zo is er sinds 1 januari 2020 een nieuwe wet partneralimentatie, waarbij in plaats van maximaal 12 jaar nog maar (in beginsel) maximaal 5 jaar aanspraak gemaakt kan worden op partneralimentatie. “Dat is een groot verschil, wij maken mensen bewust van de nieuwe regels.”
Procederen en kindgesprekken
Scheidingen verlopen niet altijd gemakkelijk. “Zo’n 15 procent eindigt in een (complex) proces. Wij hebben ook een procespraktijk, dus procederen doen we met regelmaat. In dit rechtsgebied wil de rechter de mensen op zitting zien en met ze in gesprek gaan. Dit maakt ons vak erg divers: de ene dag staan we in de rechtbank en de volgende dag praten we met kinderen over de scheiding van hun ouders.” Gedurende de specialisatieopleiding worden de advocaten namelijk ook opgeleid om die gesprekken te voeren. “Die gesprekken geven kinderen de gelegenheid om hun eigen wensen uit te spreken, zodat hier rekening mee gehouden kan worden in het mediationtraject van de ouders.” Marieke voegt daaraan toe: “Als je ons inschakelt, wordt gekozen voor een deskundige aanpak van de scheiding, zodat alle betrokkenen verder kunnen.” De werkwijze van het advocatenkantoor is succesvol voor de vier powervrouwen. “Het kantoor staat goed bekend omdat we onze cliënten goed helpen én omdat we alle vier veel van ons vak houden.”