Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer krijgt een nieuwe beleving. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de vernieuwde expositie, de verbouwing van de dienstwoningen tot nieuwe entree, winkel en ontvangstruimte en een verfraaiing van het bezoekersgebied. Het UNESCO Werelderfgoed is na de verbouwing weer klaar voor de toekomst. Het stoomgemaal bereikt dit jaar nog een mijlpaal. Op 7 oktober viert het Woudagemaal haar honderdjarige bestaan.
Na ruim negen jaar en meer dan 300.000 bezoekers is de expositie in het bezoekerscentrum van het Woudagemaal toe aan vernieuwing. In de nieuwe expositie ligt de nadruk op het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van klimaatverandering. Bezoekers leren bijvoorbeeld welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. De landschapstafel aan het begin van de expositie presenteert Friesland met al haar wateren als een waar kunstwerk. Hier ontdek je wat er allemaal voor nodig is om het waterbeheer in Friesland in goede banen te leiden.
Bezoekersgebied krijgt facelift
Het bezoekersgebied krijgt met de aanleg van groen en nieuwe bestrating een inrichting die past bij de historische uitstraling van het Woudagemaal. Bezoekers kunnen straks via twee nieuwe natuurpaden een wandeling maken rond het stoomgemaal. Aan de westkant van het gemaal komt een landschapspad. Via dit pad maken bezoekers een ommetje over de IJsselmeerdijk. Op de dijk geniet je van een prachtig uitzicht op het IJsselmeer en de baai van Lemmer. Aan de oostkant van het gemaal is het ‘otterpad’ aangelegd. Deze wandeling voor groepen onder begeleiding van een gids loopt over het schiereiland door het moerasbos.
Nieuwe entree
De entree en het kantoor van het bezoekerscentrum verhuizen naar één van de twee vrijgekomen dienstwoningen. De woning is van binnen volledig gestript waarbij aan de buitenkant het oorspronkelijke karakter is behouden. In de ene dienstwoning komen de kaartverkoop, een winkel met toeristisch informatiepunt en het kantoor voor de medewerkers. De andere woning krijgt een multifunctionele ruimte voor de ontvangst van groepen.
Een eeuw lang droge voeten
Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. In 1998 is het bijzondere monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Bij extreem hoogwater helpt het indrukwekkende gemaal al een eeuw lang mee om de voeten in Friesland droog te houden. Door de veranderingen in het klimaat blijft het Woudagemaal ook in de toekomst belangrijk voor het Friese waterbeheer.
100 jaar Woudagemaal
Op woensdag 7 oktober 2020 is het honderd jaar geleden dat Koningin Wilhelmina het Ir. D.F. Woudagemaal officieel in gebruik stelde. De honderdste verjaardag van het Woudagemaal blijft niet onopgemerkt. Hou hiervoor de website van het Woudagemaal in de gaten: www.woudagemaal.nl.