Ohpen spreek je uit als open. Dat is ook wat ze zijn. Niet alleen zichtbaar in de ontvangst, maar ook aangaande de wil tot delen. Ohpen deelt zowel haar antwoorden als haar vragen. Zoals René Garlich, bedrijfsleider van Ohpen, het zegt: “We hebben een missie. Een missie die niet ophoudt bij de grenzen van ons kantoor. Samenwerking is daarbij het sleutelbegrip. Als je deelt, ontdek je dat er wederkerigheid is. Immers, in onze missie, een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving, staan we niet alleen. Waarom dan niet gezamenlijk het perspectief vergroten.”
Tweedehandsbruggen
De ingenieurs en innovators van Ohpen zijn gespecialiseerd in duurzame gebiedsontwikkeling. Ze geven daarin advies en ontwerpen en engineeren infrastructurele en civieltechnische projecten. Hun kompas staat op circulair bouwen, energietransitie, klimaatadaptatie en betekenisvol samenwerken. “We richten ons op nog grotendeels onontgonnen terreinen. Dat betekent voortvarend nieuwe wegen bewandelen. Niet alleen in de engineering, maar ook in het traject daar voor. Een voorbeeld: in 2018 vroeg een gemeente of we mee wilden denken over een nieuwe brug. Er was een kleine kanttekening: het budget was niet groot, zeg maar laag. We hebben toen een kenniscafé georganiseerd. We wilden de mogelijkheden verkennen. We hadden mensen van de gemeente, ons kantoor en een aantal partners uitgenodigd. In de brainstormsessie opperde iemand het idee om een tweedehands brug te gebruiken. Was het een grap? Misschien, maar tweedehands is zeker circulair en we zijn er mee aan de slag gegaan. Inmiddels hebben we drie projecten met tweedehandsbruggen gerealiseerd.”
Regisseursrol
René ziet betekenisvol samenwerken breed. “We hebben bijvoorbeeld te maken met klimaatdoelstellingen. Een energietransitie is nodig. Burgers en overheden willen wel, maar ook hier geldt dat het een tamelijk nieuwe weg is die we moeten bewandelen. Hoe krijgen we oudere huizen energieneutraal? Hoe gaan we van het gas af en met welk tempo? Welke mogelijkheden zijn er om duurzaam te verwarmen en welke (energie)infrastructuur is dan nodig? Wat zijn de gevolgen voor de inrichting van de openbare ruimte? Volop uitdagingen die we samen met onze klanten en kennispartners willen aangaan.”
“Wij geloven in een hechte samenwerking tussen burgers en overheden om de vraagstukken te tackelen. Samen kun je tot een duurzame herstructurering van een wijk komen. Welke wensen spelen er in de wijk? En hoe kunnen we daar samen een invulling aan geven? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanleggen van een gezamenlijke waterberging en het planten van bomen, zodat de wijk en de tuinen wordt vergroend en hittestress wordt voorkomen.”
“Als burgers betrokken worden in de ontwikkelingen krijg je niet alleen meer draagvlak, maar ook meer ideeën. Wij kunnen met onze expertise een regisseursrol vervullen; vragen en oplossingen bij elkaar brengen, mogelijkheden doorberekenen. Wij willen en kunnen dit proces op gang brengen, begeleiden en uiteindelijk, ook weer in samenwerking met derden, tot een goed einde brengen.”
“Ik kan hierover wel uren doorpraten”, zegt René. Hij wijst naar zijn telefoon: “wie meer wil weten, een belletje is genoeg.”