Bauke Mollema, één van Nederlands beste profwielrenners, en Marit Bouwmeester, Olympisch en meervoudig wereldkampioen zeilen, zijn dit jaar ambassadeur voor Omrin’s publiekscampagne.
Zoveel mogelijk inwoners motiveren om minder afval te produceren. Dát is het doel van de campagne, waar Bauke Mollema en Marit Bouwmeester dit jaar de gezichten van zijn. In verschillende vlogs zullen zij laten zien hoe je in het dagelijks leven, eenvoudige keuzes maakt om afval te voorkomen. De campagne met deze topsporters start vandaag. Waarin wordt opgeroepen om goede tips met elkaar te delen. Om afval te voorkomen óf beter te scheiden. Want goed gescheiden afval is weer grondstof voor nieuwe producten!
Afval scheiden
Bauke Mollema: “Van huis uit hebben we ook altijd extra aandacht voor het milieu gehad. Afval scheiden en niet verspillen. Geen eten weggooien, maar de volgende dag opeten. Heel simpel. En dingen niet zomaar kopen of weggooien. Ik vind het belangrijk dat we zuinig met de wereld omgaan. In de wielrennerij merkt je dat nu ook. Vroeger werden bidons en etenszakken onderweg overal weggegooid. Nu zijn er speciale vakken waar we het afval moeten ‘afgeven’.
Marit Bouwmeester: “In Rio zijn bij mij echt de ogen open gegaan wat het milieu betreft. Wat ik daar aantrof in de baai was erg confronterend. Vanuit de favela’s stroomde alles zo in zee. Een echte plastic soep. Dat moet écht anders.”
Waarom deze campagne?
We staan met elkaar als samenleving voor een enorme uitdaging. Onze hoeveelheid huishoudelijk afval moet drastisch omlaag. Iedereen die afval wil scheiden loopt wel eens tegen ‘problemen’ aan. Op een juiste manier omgaan met afval kan voor sommigen lastig zijn. Om dat te realiseren hebben ze advies nodig. Daarom heeft Omrin samen met de deelnemende gemeenten gekozen voor een opvallende campagne: Scheid Advies. Waar je wél wat aan hebt. Zodat jij minder afval krijgt en beter scheidt. Met zo min mogelijk moeite.
VANG-doelstelling
Het doel is dat er jaarlijks minder dan 100 kilo huishoudelijk afval per inwoner is. En dat 75% van al het huishoudelijk afval wordt gerecycled. Waar voormalige campagnes vooral gericht waren op afval scheiden. Richt deze campagne zich meer op de preventie van afval. Op deze manier worden inwoners extra geprikkeld om hun eigen afval écht te verminderen.
Elke gemeente in Nederland heeft van de Rijksoverheid de zogenoemde VANG-doelstelling (Van Afval Naar Grondstof) gekregen. Hierin is vastgesteld dat er minder dan 100 kilo afval per persoon per jaar is. Om dit doel te bewerkstelligen hebben de deelnemende gemeenten in Friesland en Groningen de handen in één geslagen. Aan Omrin de taak om deze campagne uit te voeren.