Alle hens aan dak!
Op woningen, kantoren en bedrijfspanden: Nederland gaat massaal aan de zonnepanelen. Positief voor de energietransitie. Maar er is ook een schaduwkant. Slecht geïnstalleerde panelen zorgen voor brandrisico’s. Cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid laten een verontrustende trend zien. In 2018 ontstonden er 29 dakbranden door zonnestroom-installaties; in 2020 waren het er al 37.
Overigens ligt dit (meestal) niet aan de panelen zelf. Het zonnepaneel is best veilig. De grootste risico’s ontstaan door gebrekkige installatie. Volgens TNO-onderzoek is dit in 90% van de gevallen de oorzaak. Ook onze inspecteurs komen dit geregeld tegen. Denk aan connectoren en kabels die niet goed zijn aangesloten. Of in-dak-panelen die te dicht op de onderliggende isolatie zijn geplaatst.
Gebrek aan kennis
Die magere installatiekwaliteit is geen opzettelijk broddelwerk. Wel een gebrek aan elektrotechnische kennis. Steeds meer installatiebedrijfjes en dakdekkers zijn de zonnepanelen ‘erbij gaan doen’. Zo’n zonnestroom-installatie lijkt vaak een kwestie van plug-and-play. Je legt panelen op het dak, verbindt ze, sluit ze aan op de omvormer en knoopt ze aan de bestaande installatie. Kind kan de was doen…
Een zonnestroominstallatie is evenwel een kleine elektriciteitscentrale op je dak. Dit vraagt om uiterste zorgvuldigheid. Helemaal in de wetenschap dat het op een zonnige zomerdag, dankzij PV-panelen, al snel 80 graden Celsius op je dak wordt! Een oververhitte omvormer of slecht op elkaar aangesloten kabels en stekkers doen dan de rest.
Inspectie
In een land dat elf miljoen zonnepanelen telt, groeit de roep om goede inspecties. Ook eisen steeds meer verzekeraars van klanten om zonnestroom-installatie te laten inspecteren. Een gestandaardiseerde SCIOS 12-inspectie wel te verstaan. Daarmee beoordeel je de kwaliteit van panelen, maar ook de bouwkundige en elektrische veiligheid.
Ja, er gaat gelukkig veel goed. Toch zie ik wekelijks situaties die écht beter moeten. Een onafhankelijke inspectie van je zonnestroominstallatie is daarom wel aan te raden. Alles beter dan je dak in de hens.
Massimo Venneri van der Heide