Landschapsbeheer Groningen krijgt 80.600,- euro subsidie voor het project inheemse bomen en struiken in de provincie Groningen. Hiermee wordt een snelle start gemaakt met de voorbereiding en het aanplanten van bomen en struiken die van nature voorkomen in Groningen. Deze kwalitatief goede soorten zorgen voor meer biodiversiteit en hebben een belangrijke betekenis voor klimaatadaptatie en het cultuurhistorische landschap.
Vanuit de landelijke Bossenstrategie en het provinciale programma Bos en Hout ligt er een opgave van 750 hectare voor het aanplanten van nieuwe bossen in tien jaar tijd. Hierin heeft de bescherming en ontwikkeling van oorspronkelijke bomen- en struiksoorten een belangrijke rol. In heel Nederland staan deze soorten onder druk, de helft is zeldzaam of wordt bedreigd. De urgentie is ook hoog omdat het opkweken ervan meerdere jaren vergt.
Projectaanpak
De inheemse bomen en struiken zijn nog te vinden in oude houtwallen en -singels, bosranden en bossen van Westerwolde en het Westerkwartier. In deze gebieden worden de aanwezige soorten in kaart gebracht en wordt er een plan gemaakt voor de bescherming en het beheer. Daarnaast wordt er een teeltprogramma opgezet, zodat de inheemse soorten opnieuw benut en verspreid kunnen worden bij de aanleg van bossen en landschapselementen in onze provincie.
Biodiversiteit en klimaat
Bomen en struiken maken deel uit van een voedselweb met onder andere insecten, vogels, schimmels en paddenstoelen. Bij inheemse soorten is dit in duizenden jaren ontwikkeld. Hierdoor bevatten deze bomen en struiken een grote en oorspronkelijke biodiversiteit. Dat geldt ook voor het klimaat. Deze soorten hebben zich steeds aan veranderingen in het klimaat en groeiomstandigheden aangepast, waardoor ze beter bestand zijn tegen klimaatverandering dan soorten uit andere streken of landen.