Ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen pleit in een brief aan de hoogste baas van Rijkswaterstaat in Den Haag om de inwoners, het regionale bedrijfsleven en het techniekonderwijs nauw te betrekken bij de realisatie van de Zonneroute A37.
Jelle Dokter
Voorzitter Jelle Dokter van de ondernemersorganisatie schrijft namens zo’n 300 bedrijven uit de regio Emmen dat men graag ziet dat lokale en regionale partijen een rol van betekenis gaan spelen bij de voorbereidingen en de aanleg van de ruim 40 kilometer lange zonneroute tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Ondernemersvoorman Dokter wijst daarbij op de goede ervaringen die door Ondernemend Emmen zijn opgedaan met zonnepark Oranjepoort bij Emmen, dat grotendeels door regionale bedrijven is gebouwd.
Zonneroute A37
In zijn brief bepleit Dokter ook een rol voor het onderwijs in het traject rond de Zonneroute A37. Hij vindt dat het voortgezet onderwijs en ook het MBO en het HBO, zoals Drenthe College en NHL-Stenden een plek moeten krijgen binnen het project. Op initiatief van Ondernemend Emmen wordt op dit moment op Zonnepark Oranjepoort het Solar Inovation en Experience Center gerealiseerd, waar onderzoek kan worden gedaan en onderwijs kan worden gegeven op het gebied van zonnestroom en nieuwe bio-based materialen.
Rijkswaterstaat
De voorzitter van Ondernemend Emmen breekt in de brief aan de directeur-generaal van Rijkswaterstaat, mevrouw Blom, ook een lans voor het financieel kunnen meedoen aan het project door inwoners en bedrijven in het gebied. Hij sluit zich daarmee aan bij een aantal lokale organisaties die in dorpen langs de A37 ook hebben aangegeven mee te willen doen als partners in de Zonneroute A37.
De Zonneroute A37 moet in de ogen van Ondernemend Emmen zoveel als maar mogelijk is, letterlijk en figuurlijk een project worden en blijven van de regio die de weg doorsnijdt. Van Hoogeveen tot aan de Duitse grens.