In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 1, op 2 februari om 20.35 uur op NPO 1, gaan we terug naar de tijd van jagers en boeren (300.000 voor Chr. – 50 v. Chr.). Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen. We volgen Ava, een jonge jagersvrouw.
Haar leven zal radicaal veranderen wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten.
Daan neemt ons in de uitzending mee naar Drenthe. In een veentje bij Ubbena werd een grote eikenhouten schijf gevonden. Dit ‘Drents wagenwiel’ is het oudste wiel van ons land en is 5000 jaar lang perfect bewaard gebleven in het Drentse veen. Ook vertelt Daan ons over het grootste monument van Nederland waar eeuwenlang aan is gewerkt: grafheuvels. De Veluwe telt zeker 1500 van deze grafheuvels. Wat zijn het? Waarom zijn ze zo belangrijk? En wat vertellen ze ons over onze voorouders?
Stap ook zelf in de geschiedenis; op de Hondsrug bij Anloo neemt Daan je via een podwalk mee op een historische wandeling door het prachtige Drentse landschap.
Over de TV-serie Het verhaal van Nederland
Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. We voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.
De kijker is getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen, en we zien hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.
Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Over Willem van Oranje die als grootste Nederlander te boek staat, maar wel een heel team van propagandisten nodig had om dat voor elkaar te krijgen. Of de pijnlijke waarheden over de Nederlandse slavenhandel en onze misdragingen in Indonesië.Het verhaal van Nederland is een verhaal over strijd en verzoening, over vroeger en nu en laat zien wie we zijn en hoe we zo zijn geworden.
Podwalk over de Hondsrug bij Anloo
Voor diegenen die er graag op uit gaan en zelf de geschiedenis willen beleven zijn er 10 bijzondere podwalks ontwikkeld; gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans je op locatie meeneemt op reis door de geschiedenis. De podwalk over de Hondsrug voert je vanaf het dorpje Anloo door het prachtige Drentse landschap. Onderweg kun je je verbazen over en genieten van prehistorische grafheuvels, hunebedden en een adembenemende natuur. Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt je waar je naartoe moet en waar je moet kijken. De audiotours zijn te beluisteren via de podwalk app Het verhaal van Nederland. Deze is eind januari gratis beschikbaar via de app stores.
Meer over de podwalks lees je hier. De TV-serie Het Verhaal van Nederland is vanaf 2 februari iedere woensdagavond te zien om 20.35 uur op NPO1. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl. Het verhaal van Nederland wordt geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.