Kennisplatform voor het noorden

KCA Kenniscentrum Arbeidsrecht: Privacyregels gaan soms wel heel ver

Geplaatst op 11 april 2022
KCA Kenniscentrum Arbeidsrecht: Privacyregels gaan soms wel heel ver

“Eenieder die met arbeid bezig is kan bij ons terecht”, zegt mr. Peter Raven over KCA Kenniscentrum Arbeidsrecht. “De laatste tijd, als uitvloeisel van de pandemie, worden we benaderd met veel Covid-gerelateerde vragen. De zorgplicht van de werkgever schuurt hierbij al gauw met de privacyrechten van de werknemer. In dergelijke gevallen en na zorgvuldige afweging zeg ik: laat zorg voor privacy gaan.”

Raven begon zijn loopbaan in de financiële wereld. In 1996 begon hij voor zichzelf met Raven Advies vanuit Goes. Samen met zijn oudste zoon Henk startte hij Raven Advocatuur, specialisten in ondernemingsrecht, met ook een vestiging in Beilen. Toen zijn zoon terugkeerde naar Rotterdam in 2014 ging hij alleen verder met bedrijfsjuridisch advieswerk vanuit Raven Advies. Met die achtergrond en al die ervaring begon hij in 2018 het platform KCA, Kenniscentrum Arbeidsrecht. KCA heeft nu vijf vestigingen (zie kader), waarbij het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Noord-Nederland.

KCA is lean en mean georganiseerd. De eigen organisatie is klein, er wordt samengewerkt met zelfstandig werkende specialisten. Zij vormen de flexibele schil. Raven: “Zo kunnen we aan ieder vraagstuk of probleem de juiste expertise koppelen. Wij geven advies, verzorgen procedures, geven lezingen en workshops, adviseren ondernemingen over het te maken beleid, staan ondernemingsraden bij en doen nog veel meer op het gebied van arbeidsrecht. We werken voornamelijk voor werkgevers in het MKB. Daarbij staan we voor persoonlijk contact en streven we naar continuïteit. Ik sta werkgevers bij die ik al dertig jaar ken. In de loop der jaren is het aandeel vragen van werknemers aanzienlijk gegroeid. Je moet dan denken aan werknemers die geen lid zijn van een vakbond en/of die niet verzekerd zijn. Juist voor die doelgroep hebben we het Expertisecentrum Ontslagrecht opgezet, met een geheel eigen website. Dit staat geheel los van onze werkzaamheden voor werkgevers.”

Zorg voor privacy

Ook al zijn de maatregelen rond Covid-19 recent bijna allemaal opgeschort, we zijn nog niet klaar met Covid-19. De huidige variant is erg besmettelijk, het aantal besmettingen blijft hoog. Bij besmetting gelden quarantaineregels. “De vragen waarmee wij het afgelopen jaar en de laatste maanden benaderd worden blijven actueel”, aldus Raven. “Voorbeeld: een cliënt heeft een volcontinu bedrijf. Die stelt richting zijn werknemers: als je niet gevaccineerd bent, kom je er bij mij niet in. Ik snap dat, een besmettingshaard kan zijn hele bedrijf platleggen. Maar mag het ook? Ander voorbeeld: mag de werkgever aan de werknemer vragen of hij of zij besmet is, bijvoorbeeld uit angst dat mensen besmet naar het werk komen? We zien hierin een aantal juridische aspecten samenkomen, zoals grondrechten van eenieder, privacyrechten én de zorgplicht van de werkgever. Deze botsen met elkaar, het schuurt. Je hebt die zorgplicht immers voor al je werknemers. Kijk dan wat die zorgplicht voor je betekent. Ik ben steeds meer van mening en adviseer daarom ook ondernemers: ‘Laat zorg voor privacy gaan’. We worden als we niet oppassen te veel gehinderd door privacyregels. Ik snap het, maar het gaat soms wel heel ver. Ik verwacht de komende tijd meer procedures op dit vlak.”

Helder beleid

Raven wijst ondernemers erop dat ze beleid moeten formuleren. In eventuele procedures speelt dit een belangrijke rol, het biedt een toetsingskader. Raven: “Vergelijk het met beleid over roken op het werk of over privégebruik van middelen zoals een laptop en dergelijke. Zo maak je ook beleid over hoe om te gaan met Covid-19. Wees problemen voor en kies voor een helder en juridisch houdbaar beleid. Communiceer hier open en eenduidig over in je bedrijf. Leg zaken vast in een handboek, reglement en/of protocol. Zo is er bij besmetting maar één weg. Dat is direct naar huis, ziekmelden, bedrijfsarts inschakelen. Die schakelt de GGD in, die vervolgens bron- en contactonderzoek doet. Laat in je beleid ook zien wat je doet om besmetting te voorkomen. Zoals gratis zelftesten aanbieden en een ruimte beschikbaar stellen om zo’n test te doen. Laat zien hoe je faciliteert en stimuleert.”

Grensoverschrijdend

De media berichten op dit moment veel over grensoverschrijdend gedrag. Je komt er als werkgever niet mee weg als je zegt: ik heb het niet gezien. Raven: “Ook hier geldt het belang van een helder beleid. Stel gedragsregels op. Dat is heel breed: het gaat over gebruik van alcohol en drugs, diefstal, integriteit, discriminatie, agressie, seksuele intimidatie, pesten en alles wat nog meer valt onder grensoverschrijdend gedrag. Stel een vertrouwenspersoon aan en denk goed na over wie je die rol toevertrouwd. Maak de gedragsregels onderdeel van de arbeidsovereenkomst. Wees helder, ook in de sancties die staan op het niet naleven van de gedragsregels: dat kan variëren van een waarschuwing tot ontslag op staande voet. Communiceer de regels met je medewerkers, ook over het waarom. Kortom, leg uit en pas consequent toe.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord