Kennisplatform voor het noorden

Startups gezocht voor uitdagingen van Cosun Beet Company, Anker Stuy, draaijer+partners en Maripaan Groep

Geplaatst op 13 mei 2022
Startups gezocht voor uitdagingen van Cosun Beet Company, Anker Stuy, draaijer+partners en Maripaan Groep

Groningen OPEN gaat deze week van start. Vier bedrijven uit Noord-Nederland hebben challenges (uitdagingen) geformuleerd en zoeken startups met innovatieve oplossingen. Het doel van het initiatief ‘Groningen OPEN’ is om gevestigde bedrijven en startups in de regio op een laagdrempelige en effectieve manier met elkaar in contact te brengen. Groningen OPEN wordt georganiseerd door Campus Groningen, Founded in Groningen, Founded in Friesland, VentureLab North en Flinc (onderdeel van NV NOM). 

Startups hebben vaak baat bij de opgebouwde expertise en ervaring van grotere bedrijven als het gaat om productverbetering, marktkennis en -acceptatie. En andersom zijn gevestigde bedrijven voor hun concurrerend vermogen in groeiende mate afhankelijk van de snelheid en flexibiliteit van innovatieve startups. Toch vinden beide partijen het vaak een uitdaging om contact te leggen of samen te werken. Groningen OPEN biedt startups de kans om in contact te komen met gevestigde bedrijven en te reageren op hun actuele vraagstukken, oplossingen te ontwikkelen, te testen en eventueel implementeren.  

OPEN voor innovatie 

Vier gevestigde bedrijven met een spreiding door het noorden – Cosun Beet Company, Anker Stuy, draaijer+partners en Maripaan Groep – hebben zich verbonden aan Groningen OPEN. Zij hebben challenges geformuleerd en gaan de komende weken samen met de partners van Groningen OPEN op zoek naar startups die een goede oplossing voor hun vraagstuk kunnen bieden. Door zich te verbinden aan Groningen OPEN laten de vier gevestigde bedrijven zien dat ze ‘open’ staan voor nieuwe ideeën, innovatie en samenwerking: Groningen OPEN for Innovation.  

Zo is Maripaan Groep op zoek naar een startup die kan helpen om een foutloze HR-oplossing te vinden die samenwerkt met de huidige systemen terwijl draaijer+partners een startup zoekt die helpt om data geautomatiseerd uit gebouwbeheersystemen te halen en dit verbindt met het eigen smart building platform. Anker Stuy staat open voor een logistieke oplossing voor de afvalstroom van recyclaat verpakkingen en een eventuele welkome aanvulling hierop is een reinigingstechniek om de verpakking schoon terug te leveren. Tot slot komt Cosun Beet Company graag in contact met een startup die helpt om hun kalkrijke reststroom (Betacal®) tot waarde te brengen in nieuwe duurzame producten.  

Kansen voor samenwerking 

De partners van Groningen OPEN – Campus Groningen, Founded in Groningen, Founded in Friesland, VentureLab North en Flinc (onderdeel van NV NOM) – zetten hun netwerk en expertise in om bedrijven en startups met elkaar te verbinden.  

“Met Groningen OPEN kunnen we de snelheid en flexibiliteit van innovatieve startups verbinden met het netwerk en de marktkennis van grotere bedrijven”, aldus Lusanne Tehupuring, private lead van Founded in Groningen. “Die combinatie is waardevol en sluit goed aan bij onze kerntaak: het actief verbinden en ondersteunen van startups in de regio.” Ook Ronald Hesse, business developer bij Campus Groningen, is overtuigd van de meerwaarde die Groningen OPEN kan bieden: “Vanuit Campus Groningen stimuleren we actief de verbinding en het openstellen van onderzoek, onderwijs en bedrijvigheid. Groningen OPEN biedt kansen voor nog meer samenwerking tussen de grotere partijen en startups op en rondom onze prachtige Campus, waar open innovatie centraal staat.” “Daarnaast is het mooi om dit initiatief breder te trekken dan alleen de provincie Groningen, omdat dit instrument ook waardevol is voor startups en opdrachtgevers in Friesland en Drenthe”, vult Bertwin Kampman, private lead bij Founded in Friesland aan. 

Groningen OPEN wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Akkoord van Groningen, om het innovatieklimaat te stimuleren.  

Matching en pilotprojecten 

Startups kunnen zich tot uiterlijk 1 juni inschrijven voor de vier challenges. In november vinden de kennismakingsgesprekken en pitches plaats. Tijdens een (online) event op 21 juni wordt bekend gemaakt welke startups een match hebben met de vier grotere bedrijven. Zodra er een match is, gaan de startup en het bedrijf (de challenge eigenaar) een traject van 8 tot 12 weken in om samen tot een oplossing te komen. De partners van Groningen OPEN zullen dit traject begeleiden en ondersteunen.  

Meer informatie over Groningen OPEN en de challenges is te vinden op www.groningenopen.nl.           

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord