Kennisplatform voor het noorden

Bioclear Earth: oplossingen uit de natuur

Geplaatst op 5 oktober 2022
Bioclear Earth: oplossingen uit de natuur

‘De natuur is onze bondgenoot. Met dat uitgangspunt kunnen we de wereld schoner, veilig en duurzamer maken.’ Dit is de stellige overtuiging van Sytze Keuning, directeur van Bioclear Earth uit Groningen, innovatie- en adviesbureau voor bodem, water en klimaat.

Een team van 35 professionals waaronder biotechnologen, microbiologen, bodemkundigen en procestechnologen is hier bij Bioclear dagelijks mee bezig. Keuning: ’We zetten onze denkkracht graag in om duurzame projecten op het gebied van onder meer bodemgezondheid en bodem- en waterkwaliteit te ontwikkelen. Jaarlijks gaat daarom twintig procent van onze omzet naar de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve technologieën.’

Intelligentie van de natuur

Bioclear Earth begon in 1988 als spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen, maar eigenlijk ligt de oorsprong in de jeugdjaren van de oprichter. Opgegroeid op het Friese platteland was hij van jongs af aan al gefascineerd door de kracht van de natuur. ‘De natuur is intelligent en daar kunnen we veel van leren, besefte ik al vroeg.’ Tijdens zijn scheikunde studie werd de nieuwsgierigheid naar de inventiviteit van onze planeet nog verder vergroot.

Ondanks zijn liefde voor het vak staat de ondernemer met beide benen stevig op de grond. Bij Bioclear werken volgens hem nuchtere en praktische professionals. Zij beseffen dat er veel werk aan de winkel is om de wereld te verduurzamen en een gezond milieu te scheppen. De scherpzinnigheid van de natuur wordt daarbij zo goed mogelijk gebruikt. Commercieel, maar met idealen, noemt Keuning dat.

Bodem van de toekomst

Een van de projecten waar het Groningse innovatie- en adviesbureau aan werkt, is de bodem van de toekomst. Een gezonde, weerbare en droogtebestendige bodem die bijvoorbeeld ook zelf inert stikstofgas uit de lucht kan vastleggen in een voor planten bruikbare vorm, zodat minder kunstmest nodig is. Keuning: ‘In principe kan een hectare landbouwgrond meer dan honderd kilo stikstof uit de lucht vastleggen en beschikbaar maken voor de plant. Doordat boeren drijfmest moeten injecteren in de zode gaat dit vermogen helaas grotendeels verloren. Onderzoek in Noord-Nederland bewijst dat de bodem biodiverser wordt als je (drijf)mest bovengronds uitrijdt. In dat laatste geval troffen we tot vijftig procent meer bacteriesoorten aan die goed zijn voor planten. Het is een voorbeeld van krachtenbundeling met de natuur.’ Tot grote vreugde van de Bioclear voorman heeft zijn dochter Eline de leiding over het project. De appel valt dus niet ver van de boom om in natuurtermen te blijven.

Ontdekkingsreizigers

De mensen van Bioclear Earth zijn volgens de Fries eigenlijk ontdekkingsreizigers. Ze werken naar eigen zeggen vaak op het randje van wat bekend is. Zo blijkt dat familie van dezelfde “beestjes” die nu al toegepast worden voor de afbraak van de klassieke verontreinigingen, zoals chloorkoolwaterstoffen en minerale olie, ook in staat zijn complexe, nieuwe stoffen af te breken. ‘Denk  aan complexe stoffen als gewasbeschermingsmiddelen en farmaceutica. ‘Dat is een prachtig voorbeeld van hoe je de kloof tussen wetenschap en praktijk kunt overbruggen en kan werken aan een duurzamere wereld.‘

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord