Over het stadhuis van Groningen verschijnt een prachtig boek. Het is gemaakt ter gelegenheid van de recente vernieuwing van het rijksmonument. Het stadhuis is tussen 2020 en 2022 geheel gerenoveerd, deels verbouwd en voorbeeldig verduurzaamd. Deze aanpak heeft een duurzaam gebouw opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien toekomstbestendig is. Genoeg redenen om er een boek aan te wijden. Stadhuis Groningen – Voortdurend bij de tijd beschrijft de transformatie van het stadhuis en plaatst de vernieuwing nadrukkelijk in historisch perspectief. In de wetenschap dat het stadhuis nog eeuwen meekan. Het boek ligt vanaf 17 juni in de boekhandel en kost € 24,95.
We kennen allemaal het stadhuis van Groningen, het theater van de lokale democratie. Al meer dan twee eeuwen lang gepositioneerd midden op de Grote Markt. Een icoon vanaf het eerste uur. Resultaat ook van de eerste architectuurprijsvraag in Nederland in 1775. Een gebouw met een rijke geschiedenis. In zijn neoklassieke schoonheid een rijksmonument van de eerste orde. Het stadhuis van Groningen heeft zich door de eeuwen heen moeiteloos aangepast aan eigentijdse opgaven en nieuwe vormen van gebruik. Het zegt alles over de even tijdloze als krachtige kwaliteiten van het ontwerp van Jacob Otten Husly. De ontwerpers van de transformatie, Happel Cornelisse Verhoeven en architectenbureau Fritz, hebben het stadhuis met veel historisch respect vernieuwd.
In opdracht van gemeente Groningen
Het gebonden en ruim geïllustreerde boek is gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen en is uitgegeven in samenwerking met Platform Gras. Het is geschreven door architectuurhistoricus Erik Dorsman. Fotografie en vormgeving lagen in handen van Marleen Annema en Peter de Kan. In vijf hoofdstukken wordt het verhaal van de vernieuwing van het stadhuis verteld.
Het boek begint met zijn spannende wordingsgeschiedenis en functioneren door de eeuwen heen. Tal van anekdotes geven het stadhuis kleur op de wangen. Daarna staat de recente aanpak van het monument centraal: vanuit welke ontwerpfilosofie is er gewerkt, hoe verduurzaam je een rijksmonument, en hoe zorg je ervoor dat het oude overheidskantoor – want dat is het per saldo – bij de tijd blijft? Om de juiste informatie boven tafel te krijgen zijn de ervaringen van de betrokken ontwerpers, restauratie- en monumentendeskundigen, projectmanagers, bouwers en techniekadviseurs verzameld. Het resultaat is een 256 pagina’s tellend boek dat het stadhuis van Groningen op een aantrekkelijke wijze voor een breed publiek presenteert.