“Vanaf de start in 2018 loopt het als een trein bij Boor Heipalen Postma.” Aan het woord is Hendrik Jan Postma, de enthousiaste oudste broer van de drie broers Postma die het hei- en funderingsbedrijf leiden. “Het mooie van ons drieën is dat we eenzelfde idee hebben hoe we het bedrijf willen runnen en tegelijkertijd, bedrijfsmatig, zeer verschillende achtergronden en vaardigheden hebben. Samen maakt dat een uniek geheel.”
“Bij Wouter is het begonnen”, vertelt Hendrik Jan. “Als zzp’er heeft hij verschillende bedrijfstakken van binnenuit ervaren. Hij heeft bijvoorbeeld in Duitsland een tijd een boerderij gerund. Uiteindelijk kwam hij ‘in de heipalen’ terecht. Hij vond dat niet alleen leuk, hij had er ook ideeën over. Een mooie wereld met voldoende perspectief. De kans in 2018 om zijn eigen bedrijf hierin te starten pakte hij direct aan.”
Het startte klein. Opdrachtgever na opdrachtgever meldde zich. Mensen verder helpen is een tweede natuur van de Postma’s: “zakelijk waar nodig, maar ook verbinding zoeken met de klant.”
De technicus
“Wij horen regelmatig dat onze kracht het geven van aandacht is. Misschien hoort dat bij een klein bedrijf, maar wij houden daar ook van. Persoonlijke binding, meedenken, flexibel zijn. We willen daarmee de puntjes op de i zetten. Dat betekent ook je bedrijf steeds onder de loep leggen en kijken waar het beter kan.” Misschien was dat wel een reden voor Siegfried om zijn broer te gaan ondersteunen in het bedrijf. Siegfried heeft een achtergrond als machinist en technicus en kon daarmee op een ander vlak een meerwaarde zijn, waardoor het bedrijf grote stappen heeft kunnen nemen.
De regelaar
Wat met Wouter begon, is inmiddels een bedrijf met elf man personeel. Wat als heipalenbedrijf begon voor kleinere opdrachten is een bedrijf geworden met groot materieel dat grote bouwprojecten aankan. “De groei maakte specialisatie nodig. Kijk alleen al naar alle veiligheidscertificaten, verkoop, werkvoorbereiding, personeelszaken en vervoer voor ons materieel; dan begrijp je dat er ook iemand voor het plan- en regelwerk moest komen. Dat werd ik, de oudste van het stel. Ik was diplomaat van beroep, maar de passie en energie die ik kreeg door te werken met mijn broers tijdens de coronamaatregelen heeft ertoe geleid dat ik erbij ben gekomen.”
De toekomst
“We heien met prefab betonpalen, we heien trillingsarm met stalenbuispalen en we boren trillingsvrij met mortelschroefpalen. Wat we ook doen en waarin we steeds verder aan het specialiseren zijn, is funderingsherstel. Het werk is nauw verbonden met het aanbrengen van een paalsysteem. Logisch: het huis, stal, bedrijf, staat er al, maar is verzakt door droogte of andere problemen met de bodemgesteldheid. Onze kennis en technieken kunnen we wel aangepast toepassen om de verzakte fundering volledig te herstellen. We zien dat hier ook een groeiende vraag naar is.”
Hendrik Jan ziet nog een opgave voor de toekomst. “We houden van aandacht geven, flexibel meebewegen en de puntjes op de i zetten. Daar zijn we goed in en dat gaan we vasthouden. We doen ons werk uiteindelijk niet voor het huis of het bedrijf wat gebouwd is of gaat worden, maar voor de mensen die er gebruik van gaan maken.”