“Natuurlijk, ook wij hebben last van de recessiejaren gehad”, zegt Jan Wessels, die per 1 januari van dit jaar directeur is van Ingenieursbureau Boorsma. “Maar het nam bij ons geen dramatische vormen aan. Dat is vooral te danken aan ons brede portfolio. We doen bouwtechniek en bouwmanagement, maar zijn qua expertise en activiteiten ook sterk vertegenwoordigd in de civiele techniek. Die diversiteit levert ons een stabiele positie op.” Een stabiele positie, met aansprekende projecten, zo mogen we wel stellen. Want het bureau met hoofdkantoor in Drachten mag uiteenlopende projecten als IKEA, de Centrale As en een sluis in Terneuzen in de prijzenkast zetten. En toch is dat niet alles. Want, zo benadrukt Wessels, “we doen ook graag kleinere projecten, zoals prefab woningen. Daarmee kunnen we klanten een flinke tijd- en geldwinst bezorgen.” Een gesprek.
Boorsma is een bedrijf waar traditie en innovatie hand in hand gaan. De onderneming is opgericht in 1969 door de heer ir. K. Boorsma en heeft met de kernwaarden ‘onafhankelijkheid’ en ‘deskundigheid’ een stabiele groei doorgemaakt. Die stabiliteit wordt ook mooi verpersoonlijkt door de directeur zélf. Jan Wessels was voordat hij onlangs directeur werd al sinds 1995 als consultant en projectmanager betrokken bij het bedrijf. “We passen bij elkaar. Ik ben een nuchtere Tukker (Wessels is geboren in Rijssen, red.) en ook Boorsma is een nuchter bedrijf. We zijn gewoon serieus met ons werk bezig. Daarbij onderscheiden we ons door korte lijnen. Ik begrijp dat iedereen dat zegt, maar wij laten dat in de praktijk zien. We hebben bijvoorbeeld geen accountmanagers. Onze vakmensen hebben zélf contact met de klant, zitten boven op de projecten. Dat is voor de klant, maar ook voor ons het meest inspirerend.”
Vertrouwen
Bij die samenwerking staat het belang van de klant voorop, zo stelt de directeur. Ook die ‘claim’ staaft hij graag met een onderbouwing. “In de meeste contracten is altijd nog wel wat ruimte voor beweging. Wanneer wij onderdelen vinden waar we voor de klant na goedkeuring nog een besparing kunnen halen dan doen we dat, ook al kost ons dat misschien in eerste instantie zelf wat werk. We doen dat graag. We realiseren ons namelijk heel sterk dat we tweederde van onze omzet bij onze bestaande klanten vandaan halen, waar we doorgaans langdurige relaties mee opbouwen. Dat vertrouwen moet je verdienen.”
Eervol
Voorbeelden van aansprekende projecten zijn er te over. Zoals IKEA Zwolle, waar Boorsma de bouwkundige uitwerking, het advies over de constructie en de bouwdirectie inclusief het toezicht verzorgde. “Mooi en eervol om te doen”, aldus Wessels. “Het is in zijn soort de meest duurzame winkel van Nederland geworden.” Geheel ander voorbeeld: de renovatie van zeven bruggen in de Stroobossertrekvaart (tussen Prinses Margietkanaal en Dokkum, red.). “ Daarvoor maken wij het ontwerp en verzorgen wij ook het bestek”, aldus Wessels.
Woningen
Tegelijkertijd benadrukt de directeur dat zijn bedrijf ook graag kleinere projecten blijft doen. Zoals de prefabricage van woningen, door middel van houtskeletbouw. “Dat vind ik dus een prachtige ontwikkeling. Met hout werken is duurzaam en toekomstgericht. Wij tekenen en berekenen de productie van die prefab woningen. Dergelijke woningen kunnen op locatie al in enkele weken tijd neergezet worden. Daar had je voorheen minimaal een half jaar voor nodig, met alle kansen op vertraging door weersomstandigheden.”
Overigens beperken de projecten met hout zich niet tot bescheiden formaat, want – zo vertelt Wessels – Boorsma was als engineer ook betrokken bij de realisatie van de houten gevelelementen van het opmerkelijke Wetsusgebouw, op de WaterCampus Leeuwarden.
Het allermooiste van het vak? “De concreetheid van de zaken waar je mee bezig bent”, stelt Wessels. “Het is erg inspirerend om met projecten bezig te zijn die je op de tekentafel hebt zien ontstaan, waar jij als bedrijf alle berekeningen en soms het design en het bouwmanagement hebt mogen uitvoeren, om er vervolgens ooit gewoon naast te kunnen staan en naar te kijken.”