Wanneer we van Kijk op het Noorden het trapje oplopen richting het statige monumentale pand aan de Sophialaan is de bakker ons net voor. Hij komt een bestelling afgeven. Soesjes voor bij de koffie. We lopen door en worden naar de benedenverdieping gebracht waar een aantal zelfstandig topadviseurs kantoor houdt. Geen deur is gesloten, iedereen kan bij iedereen binnenlopen. Een open bedrijfscultuur in optima forma. Siebren de Ringh MMC van Buro Frijman schudt ons de hand en regelt meteen koffie, Ivo-Pieter Terpstra van IP Legal maakt nog even een telefoongesprek af.
Een paar minuten later zitten we in het kantoor van De Ringh. “Dit is hoe we hier werken in de ‘subfaculteit’”, legt hij uit. “We noemen het subfaculteit, omdat op de verdiepingen boven ons de Campus Fryslân huist van de Rijksuniversiteit Groningen. Bovenin de faculteit, beneden de subfaculteit met het hoofd boven het maaiveld uit. We complementeren en versterken elkaar, alleen al door bij elkaar in het pand te zitten. Niet alleen wij als bedrijven in combinatie met de Campus, maar vooral ook de bedrijven onderling. We lopen bij elkaar binnen, vragen advies en helpen elkaar waar het kan. Voorwaarde daarbij is wel dat we elkaar moeten begrijpen en elkaar mogen. Die klik hebben we, dat zit goed.”
Terpstra: “Ik ben juridisch adviseur, Buro Frijman is een organisatieadviesbureau. Als Siebren wordt gevraagd voor advies om een organisatie beter te laten functioneren, kan ik daarbij aangeven wat de strategisch juridische kanttekeningen en kansen zijn. Andersom kan het net zo werken. Zo krijgen onze klanten een veel completer beeld van hun situatie. Niet alleen juridisch of organisatorisch, maar beide. Andere kantoorgenoten zijn bijvoorbeeld Lean Sigma-specialist Anend Harkhoe en onze éminence grise oud-advocaat Pieter Tuinman, thans succesvol geschilbeslechter. We kunnen snel schakelen met een netwerk van advocaten, notarissen, accountants, woordvoerders of welke vakspecialist dan ook. Zolang ze maar de beste zijn in hun vak. Alles is dichtbij. We kunnen sneller en efficiënter advies geven dan elk ander gerenommeerd advieskantoor.”
Vrij man
Beide mannen hebben veel ervaring in hun vakgebied. Slagerszoon De Ringh heeft al meerdere managementfuncties bekleed voor hij in 2008 als management consultant aan de slag gaat. In 2015 begint hij Buro Frijman. De Ringh: “Ik heb voor de naam Frijman gekozen, omdat het zo ook voelt. Ik voel me weer een vrij man, kan vrij denken en ben terug gegaan naar wat ik wil. De hele wereld is mijn speelveld. Dat kan om de hoek zijn, maar ook in Amerika of Australië. Vanuit een onafhankelijke positie kan ik mijn werk doen en zit niet teveel vast aan kaders. Binnen mijn werkgebied is dat denk ik ook het beste. Ik stap bedrijven binnen met een frisse blik. Het is een bewuste keuze geweest voor dit vak, wil me richten op de kwaliteit in bedrijfsvoering, leiderschap en strategievorming. Vanuit mijn achtergrond waarbij ik in meerdere industrieën werkzaam ben geweest, werk ik crossindustrieel omdat ik geloof in universele organisatievraagstukken. Bedrijven vragen me voor advies op het gebied van organisatie en samenwerken, maar ik werk ook vaak als tijdelijk manager en directeur. Ik vind het mooi om mensen weer echt met elkaar in gesprek te krijgen, dat ze blokkades kwijtraken en buiten hun vaste patronen komen. Alleen daarmee zie je meestal al dat bedrijven een heel stuk geholpen zijn.”
Tegen onrechtvaardigheid
Ook Terpstra is bij veel verschillende organisaties actief geweest als juridisch adviseur. Terpstra: “Ik kan absoluut niet tegen onrechtvaardigheid, dus als iets in mijn ogen niet juist is dan laat ik het niet los. Het mooie aan mijn werk is de diversiteit en snelheid. Als er ’s ochtends een probleem ontstaat, zitten we ’s middags al om tafel. Dat kan gaan om het organiseren van een groot internationaal sportevenement, maar ook om een gesprongen rioolpijp. Ik denk graag mee vanuit de businesskant, kijk niet alleen naar de juridische beren op de weg. Wat voor zowel Siebren als voor mij geldt, is dat we met veel verschillende organisaties in aanraking komen. We voegen met onze kennis iets aan organisaties toe, maar het is ook buitengewoon interessant en leerzaam om een kijkje in de keuken te mogen nemen.”