Een blikseminslag als stille inbreker
Ik zie steeds meer ondernemers hun zaak beschermen tegen inbraak. Ik kom op bedrijfsbezoeken steeds betere en uitgebreidere systemen tegen. Logisch, jaarlijks vinden er gemiddeld 30.000 bedrijfsinbraken plaats. Maar als ik doorvraag naar de bliksembeveiliging, is die vaak minder goed geregeld. Daar valt nog wat te winnen. Omdat de bliksem in ons land jaarlijks 200.000 keer inslaat. En omdat een inslag niet persé op jouw gebouw of locatie hoeft in te slaan om toch schade te veroorzaken.
Onlangs was ik bij een relatie die een nieuwe machine had aangeschaft: een miljoeneninvestering. Hij liet mij trots zien wat deze machine kon, dat was indrukwekkend. Maar toen ik vroeg hoe hij z’n bliksembeveiliging had geregeld, moest hij het antwoord schuldig blijven. Want hoe groot was de kans dat op zijn locatie de bliksem zou inslaan?
Daar had hij een beetje gelijk in. Jaarlijks slaat in Nederland op elke vierkante kilometer de bliksem gemiddeld drie keer in. Hiermee is de kans op een directe inslag niet bijster groot. Maar dit is niet het hele verhaal. Het gevaar schuilt ‘m niet altijd in de directe, maar in de indirecte inslag. Zeker nu er in onze kantoren, winkels en werkplaatsen steeds meer kwetsbare apparatuur en systemen staan.
Als een baksteen op het water
Vergelijk een blikseminslag met een steen die je in het water gooit. Wanneer de steen het wateroppervlak raakt, veroorzaakt de impact rimpelingen. Hoe groter en zwaarder de steen, hoe verder die rimpelingen reiken. Wanneer een blikseminslag van 300 kilo Ampère – een forse baksteen in het water – een paar honderd meter van jouw kantoor of werkplaats in de grond slaat, verplaatst de spanning zich door de grond.
Deze overspanning kan via telefoonkabels, internetkabels of leidingwerk als een stille inbreker jouw kantoor, winkel of werkplaats binnendringen. De piekspanning die in je netwerk ontstaat, kan forse schades aan installaties, apparatuur en netwerken veroorzaken. Gevolg: machines die het begeven, laptops die niet werken, tot complete productielijnen en bewakingssystemen die uitvallen.
Schades voorkomen
Dit zie ik steeds vaker gebeuren. Temeer omdat de ondergrond tegenwoordig vol ligt met kabels en leidingen. De materiële schade loopt vaak flink in de papieren en wordt lang niet altijd vergoed. Daar komt nog eens de schade bovenop dat je bedrijf zomaar een week platligt. Zonde, zeker omdat je dit soort schades eenvoudig kunt voorkomen met een overspanningsbeveiliging.
Overigens goed om te weten dat je hierin best wat te kiezen hebt. Van licht tot zwaar: op basis van de apparatuur en de processen die je wilt beschermen kun je maatwerkbeveiliging kiezen. In elk geval – zeker nu het onweerseizoen is aangebroken – goed om eens een expert te vragen hoe je naast inbraakveilig, ook een beetje bliksemveiliger wordt.
Bert Kats
Bliksemveiligheidsexpert bij van der Heide