Impact ontwikkelingen op bedrijfsvoering
2022 is tot nu toe een bewogen jaar. In het perspectief van de coronapandemie zijn de meeste maatregelen teruggeschroefd en kunnen ondernemers voor het grootste deel weer aan het werk. Tot de meest actuele crisis; de oorlog in Oekraïne. Momenteel wordt de vraag gesteld: “Wat is hiervan de impact op ons bedrijf en hoe kunnen wij ons voorbereiden?”
Als we kijken naar de economische gevolgen in Nederland kun je niet om het feit heen dat Nederland erg afhankelijk is van het Russisch gas: maar liefst 35% van het Europese verbruik betreft Russisch gas. Naast de snel stijgende gasprijs is er ook een snelle prijsstijging in de gehele voedingsindustrie. Rusland is namelijk eveneens een grote exporteur van voermaïs, zonnebloemolie en -meel en kunstmeststoffen, stikstof- en kalimeststoffen.
Jaarlijks importeert Nederland ongeveer 3,7 miljoen ton voermaïs uit Oekraïne, naar schatting bijna 60% van de Nederlandse import van voermaïs. Sinds de invasie is de prijs gestegen naar 304 euro per ton, een stijging van maar liefst 14%.
Invloed op onderneming
De invasie raakt vooral de gasprijs en de agrarische en voedingssector. Maar wat heeft dit voor invloed op uw onderneming? De prijsstijgingen raken de gehele economie. Voor bedrijven zouden de inkoopprijzen en stuk hoger liggen en zou door de hogere inflatie de koopkracht zwaar beïnvloed worden. Door deze onzekerheid zou ook de exportsector het zwaar kunnen krijgen.
Stoppen coronasteun
In het perspectief van de coronapandemie zijn de meeste maatregelingen teruggeschroefd en kunnen ondernemers voor het grootste deel weer aan het werk zonder beperkingen. Dit houdt ook in dat er per 1 april een eind komt aan de steunpakketten. Ondernemers kunnen dan geen gebruik meer maken van de Noodmaatregel overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het generieke uitstel van belastingbetaling.
Schulden
Het aantal faillissementen tijdens de pandemie is nog laag, mede dankzij deze coronasteunpakketten. Maar de pandemie heeft een grote impact gehad op de economie. Werkgevers en werknemers zijn hard geraakt en hebben soms grote schulden opgebouwd. Het kabinet ondersteunt hen met gunstige betalingsregelingen. Zo kan een opgebouwde belastingschuld binnen vijf jaar worden afgelost. Daarnaast ondersteunt de overheid gezonde ondernemingen met hoge schulden door met saneringsakkoorden kansrijker te worden.
Veiligstellen
Desalniettemin vinden wij als Van Braak Accountants dat iedere ondernemer altijd over het veiligstellen van zijn vermogen moet nadenken. Denk na over de structuur, vraag advies voor risicospreiding en zorg dat je tijdig je zaken geregeld hebt. Nu meer dan ooit te voren is dit erg van belang, want de verwachting dat er andere tijden aankomen lijkt reëel.
Elke dag hebben we te maken met regelgeving op financieel en fiscaal gebied. Van Braak Accountants kent de meest recente regels en leeft deze na. Op zoek naar kansen en inventieve oplossingen om samen succesvol te groeien.
Arnold de Roo
Van Braak Accountants