Kennisplatform voor het noorden
René Damhoff
Van der Heide Business Development

Transitiepijn

Wanneer het over de energietransitie gaat, denken we al snel aan windmolens, zonneparken en groene waterstof. Daarbij vergeten we één aspect: bewust energiegebruik. Voor veel bedrijven is dit niets nieuws. Wet- en regelgeving stuurt daar al langer op. Toch valt hier nog een wereld te winnen. Voor het milieu. Maar ook voor de eigen energierekening: die kan in veel gevallen best een stuk lager.

Vanuit mijn rol mag ik bij veel bedrijven een kijkje in de installatiekast nemen. Hierdoor zie ik steeds meer een tweedeling ontstaan. Aan de ene kant bedrijven die EED-plichtig (250 FTE of meer) zijn: hier staat energiebesparing op de agenda en worden mooie stappen gezet. Dit zijn partijen die kennis, capaciteit en budget in huis hebben.

De transitiepijn zit ‘m meer bij kleinere bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 KW/h verbruiken. Zij zijn verplicht om energieonderzoeken te doen en besparingsplannen te maken op basis van Erkende Maatregelen. Ik merk dat dit voor veel ondernemers een worsteling is. Zeker omdat de kennis er gewoonweg niet is. Want waar geef je je geld aan uit? Welke investeringen doen écht iets voor jouw energierekening?

Energie die weglekt

Vaak wordt er eerst gekozen voor laaghangend fruit: gloeilampen vervangen, groene energie inkopen, extra isolatie of energiezuinige apparatuur. Mooi. Maar ze maken weinig impact als elders energie blijft weglekken. Neem de transformator die midden jaren tachtig is geplaatst: een levensduur van vijftig jaar, maar het is niet de efficiëntste meer. Ook de locatie waar een transformator of hoofdverdeelinrichting is geplaatst, is vele uitbreidingen later niet de meest logische.

Nog zoiets: netvervuiling. Een geduchte veroorzaker van energie-inefficiënties. Omvormers, besturingssystemen, industriële apparaten: gaandeweg is er steeds meer elektronica aangesloten op een netwerk. Dit kan voor harmonische vervormingen zorgen. Zonder dat je het door hebt, resulteert dit in vele KW/h’s aan energieverliezen én overbelasting van apparatuur. Dit kan flink in de papieren lopen.

Kortom, in veel bedrijven valt iets te besparen. Het is de moeite waard om de hele bedrijfsvoering door te lichten: wat gebeurt er werkelijk; waar vloeit onnodig energie weg? Zeker wanneer je op het punt staat om te investeren. Je kunt het geld immers maar één keer uitgeven. Wie het nú goed doet, helpt niet alleen de energietransitie een handje. Maar ziet dit ook meteen terug op z’n energierekening. Dat maakt investeren in de energietransitie een stuk minder pijnlijk, misschien zelfs wel leuker.

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord