Kennisplatform voor het noorden

De nieuwe Omgevingswet komt eraan

Geplaatst op 28 april 2021
De nieuwe Omgevingswet komt eraan

Het is al bijna zeven jaar geleden dat de nieuwe Omgevingswet door het kabinet Rutte 2 werd ingediend, maar nu is er eindelijk een ingangsdatum: 1 januari 2022. De wet vervangt een wirwar aan wetten en regels op het gebied van de leefomgeving en ruimtelijke ontwikkeling. Wie wil bouwen, uitbreiden of ontwikkelen kan straks veel eenvoudiger en sneller aan de slag, zo is de gedachte.

Maar daar staat wel tegenover dat je zelf vroegtijdig met buren en andere belanghebbenden moet overleggen. De overheid doet dat niet meer. Voor de één is dat een zegen, voor de ander misschien wel een vloek, zo waarschuwt regionaal econoom drs. Peter Bügel, directielid van bureau BügelHajema in Assen.

Meteen polsen

“Straks is er een digitale omgeving, waarin je heel snel wegwijs wordt gemaakt welke vergunning je nodig hebt. Daarbij gaat de snelheid omhoog bij het verlenen van Omgevingsvergunningen; een besluit valt binnen acht weken bij een reguliere procedure. Maar de nieuwe Omgevingswet verlangt wel van jou als initiatiefnemer dat je zelf hebt onderzocht of en hoeveel draagvlak er is. Dus als je iets van plan bent: ga meteen polsen in de buurt. Zorg voor goede informatie. Visualiseer het. En nodig de mensen bijvoorbeeld uit op je bedrijf. Hou een pitch, zoals je dat voor financiers doet. Kun je dat zelf niet zo goed, laat het dan iemand anders doen. Maar zorg voor een goede communicatie vanaf het begin. Als je dat voor elkaar hebt, en je hebt een akkoord met de omgeving, dan gaat die hele ruimtelijke procedure straks inderdaad supersnel en geruisloos.”

In de startblokken

Als het inderdaad zo werkt, dan is deze nieuwe wet een zegen voor ondernemers en projectontwikkelaars. Maar uiteraard moet dat in de praktijk nog blijken. Aan BügelHajema zal het niet liggen; het bureau staat al jaren in de startblokken om de nieuwe Omgevingswet-procedures te begeleiden met uitgekiend omgevingsmanagement.

Wederopbouw

De geschiedenis van de wetgeving op het gebied van ruimtelijke ordening loopt zo’n beetje parallel aan die van bureau BügelHajema. De vader van Peter Bügel ging in 1955 in Groningen van start als stedenbouwkundige, in een tijd van de nietsontziende wederopbouw. Tegelijkertijd startte collega Rein Hajema in Assen.

In de jaren zeventig kwam de wet op de ruimtelijke ordening, omdat we in onze nietsontziendheid ontdekten dat we ook met de leefomgeving rekening moesten houden. Dat leidde meteen tot verandering van het werk van de stedenbouwkundigen; naast creativiteit werd er tevens juridische expertise en advies gevraagd, om overheden en ondernemers te ondersteunen.

Fusie

Mede hierdoor besloten Bügel en Hajema in 1993 te fuseren. Met succes: bureau BügelHajema groeide uit tot een landelijke speler van formaat, met vestigingen in Assen, Leeuwarden en Amersfoort. Er werken zeventig experts, die ook allemaal deel uitmaken van het algemeen bestuur van het bedrijf. Ergo: loyaliteit, eigenaarschap en betrokkenheid.

Ze zijn actief als adviseur op het gebied van de leefomgeving, met een brede expertise: van ontwerp tot rechtszaak. En om dat laatste te voorkomen ook en vooral expertise op het gebied van communicatie en het gesprek over diverse belangen rond ontwikkelingen.

Vertrouwelijk

Overheden en projectontwikkelaars in het hele land weten BügelHajema te vinden voor projecten van klein tot groot, zeer groot zelfs. Gevraagd naar voorbeelden van ontwikkelprojecten die het bureau onder handen heeft wil en kan Peter Bügel niets zeggen, want vertrouwelijkheid is vaak een groot goed in deze. “Je ziet onze naam nooit op een bouwbord staan, maar bij de officiële momenten behoren we wel tot de trotse aanwezigen”, klinkt het veelbetekenend. De mensen van BügelHajema zitten vanuit hun ontwikkelde algemene expertise eveneens aan de tekentafel en op de adviesstoel bij kleine en grote ruimtelijke vraagstukken, van bedrijfsuitbreidingen tot en met de energietransitie.
Meer weten? P.j.r.bugel@bugelhajema.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord