Kun je je de goede oude tijd nog herinneren dat je ieder jaar gemakkelijk kon overstappen van energieleverancier om de welkomstbonus op te strijken? Dat was doorgaans voordeliger dan bij dezelfde leverancier blijven. Datzelfde principe is eigenlijk toe te passen op je internetabonnement, alleen levert het wat meer gedoe op dan bij je energieleverancier, waar het slechts een administratieve kwestie is. We bespreken de voordelen en nadelen van elk jaar overstappen van internetprovider.
Voordelen: nooit meer uitgeven dan nodig
Eigenlijk is het te gek voor woorden, maar bij internetabonnementen wordt loyaliteit over het algemeen niet beloond. Als vaste klant ben je eigenlijk altijd meer kwijt dan nodig, want de mooie aanbiedingen gaan naar nieuwe klanten. Kijk maar eens rond op een website zoals Breedbandwinkel, waar je het aanbod van internetabonnement kunt overzien. Dan kom je veel aanbiedingen tegen zoals de eerste drie maanden gratis of eerste zes maanden halve prijs. Dat scheelt op een contractduur van één jaar best een hoop geld. Blijf je na dat jaar bij die provider, dan betaal gewoon het hele jaar de volle mep. Dat betekent dat het loont om ieder jaar naar een andere provider over te stappen voor je internetabonnement. Daarbij moet je natuurlijk wel letten op wat voor soort internet je in huis haalt. Als je nu aan kabelinternet gewend bent, is het belangrijk om te beseffen dat iedereen maar één aanbieder daarvoor heeft. Bij glasvezelinternet zijn er doorgaans wel verschillende aanbieders en bij DSL-internet zeker ook. Let op dat je voor aanbiedingen zonder aansluitkosten gaat bij het vergelijken!
Nadelen: elk jaar een nieuw wifi-netwerk en apparatuur opsturen
Naast de financiële voordelen van het ieder jaar overstappen van internetprovider, zitten er zeker ook wat ongemakken aan. Ieder jaar krijg je een nieuw modem (en eventueel nieuwe wifi-versterkers) toegestuurd. De oude moet je dus ook weer ieder jaar in goede orde terugsturen naar de provider die het aan je uitgeleend heeft. Dat is wel wat gedoe, want je moet de boel weer aftuigen, verzamelen, inpakken en ermee naar een pakketpunt. Daarnaast moet je dus ook je nieuwe modem nog installeren en aan het werk krijgen, hoewel je daarbij soms hulp kunt krijgen van een gratis monteur. Vervolgens heb je dus iedere keer weer een nieuw wifi-netwerk waar geen enkel van wifi afhankelijk apparaat in huis op ingelogd is. Dit probleem kun je overigens wel de kop in drukken als je de gelegenheid om de netwerknaam en het wachtwoord aan te passen naar hetzelfde wat je hiervoor gebruikte. Maar ook daar moet je dan weer tijd en moeite in steken.
De vraag is dus wat zwaarder weegt voor je. Is dat de kans om misschien honderd tot tweehonderd euro per jaar per jaar te besparen op je internetabonnement? Of toch het gemak van weten wat je hebt en dat gewoon lekker laten zoals het is, zodat je er ook geen tijd en inspanning aan kwijt bent? Vaak kiezen mensen die wat minder technisch begaafd zijn voor dat laatste omdat het idee dat ze hun internetverbinding moeten aanpassen ze benauwt, en dat is eigenlijk zonde. Want met de hulp van een (gratis) monteur hoef je zelf niet veel te doen, en anders zijn er misschien wel familie of vrienden die je ermee kunnen helpen.