Volgens Connect2025, de toekomstverkenning voor de techniekbranche van onder andere branchevereniging UNETO-VNI, kennisinstituten en onderwijs, vraagt de markt vooral om installatiebedrijven die proactief oplossingen aandragen en buiten de gebaande paden durven te treden. Het is koren op de molen van Wijtze Koster, directeur van installatie- en loodgietersbedrijf TIS-Stiens.
Over de mogelijkheden van installatietechniek kan hij uren praten, maar hij weet dat de gemiddelde consument niet zit te wachten op een gedetailleerd technisch verhaal. Wil je mensen overtuigen van de voordelen van een bepaalde toepassing, dan moet ze laten zien wat je bedoeld, vindt Wijtze Koster. Dat deed hij onder andere in Leeuwarden, waar een aantal huizen in een nieuwe woonwijk is voorzien van een grondgebonden warmtepomp. “We hebben een café afgehuurd en de bewoners uitgenodigd voor een presentatie over deze duurzame techniek, waarbij de woning niet meer door gas wordt verwarmd maar door een bodem warmtepomp. Die avond is er veel onduidelijkheid en onzekerheid weggenomen. Verder bleek de terughoudendheid van sommige mensen vooral gebaseerd op ‘van horen zeggen’. Ik ben trots op mijn vak. Daarom wil ik mensen laten ervaren dat onze techniek het leven aangenamer en duurzamer maakt. Zien is geloven.” Met TIS-Stiens begon hij in 2012 vanuit de garage achter zijn woonhuis in Stiens. Hij zat toen een kwart eeuw in het loodgieters en installatie vak. Een mooi moment om een knoop door te hakken en voor zichzelf te beginnen. “Ik wilde mijn eigen koers varen. Mijn eigen kwaliteitsmaatstaven hanteren.” De vraag naar zijn diensten zorgde voor groei. Eerder dit jaar volgde de verhuizing naar een nieuw bedrijfspand op bedrijventerrein Middelsee, eveneens in Stiens. Het nieuwe onderkomen heeft een grote werkplaats, een inpandig kantoor en een showroom met sanitairmeubels, cv-ketels en een warmtepomp.
Oude liefde
Als loodgieters en installateurs houden Koster en zijn medewerkers zich onder andere bezig met de aanleg en het onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties, waterleidingen en zonnepanelen. Daarnaast verzorgen ze de aanleg van warmtepompinstallaties, sanitair, dak- en zinkwerk en ander loodgieterswerk. “Het werken met zink, lood en koper is mijn oude liefde. Ik ben ooit als loodgieter begonnen.” Ook voor het plaatsen, vernieuwen of renoveren van sanitair wordt een beroep gedaan op het bedrijf uit Stiens. In navolging van bijvoorbeeld Duitsland signaleert Koster in Nederland een toenemende belangstelling voor de ‘badcultuur’. “De badkamer was vroeger een vrij kleine ruimte, waar alleen het meest noodzakelijke was te vinden. Nu zie je dat deze ruimte groter wordt. Verder is er veel vraag naar wasbakken, toiletpotten, douches en andere benodigdheden voor de badkamer in een strakke en moderne uitvoering.”
Koster benadrukt dat de oplossing die zijn bedrijf aanbiedt altijd maatwerk is. Hij geeft een voorbeeld: een verwarmingssysteem. Zo’n systeem kan enorm verschillen per ruimte. Een vrijstaande villa en een rijtjeshuis hebben niet hetzelfde energieverbruik. En tussen een gezinswoning en een bedrijfspand is er een groot verschil in verwarmingsbehoefte. Welke oplossing de beste is – centrale verwarming, vloerverwarming, duurzame warmtepompen – wordt bepaald door de specifieke situatie.
Duurzaamheid
Volgens Koster zijn veel woningen tegenwoordig goed geïsoleerd, maar dat heeft ook een keerzijde. De isolatie gaat soms ten koste van de kwaliteit van het binnenklimaat. “Zonder goede ventilatie krijgen vocht, schimmels en huismijt ruim baan. Het gevolg is bijvoorbeeld dat het aantal carapatiënten de laatste jaren is toegenomen. Vandaar dat vaker wordt gekozen voor een warmteterugwinunit als ventilatie-oplossing. De unit zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat en je bespaart ook nog op energie.” Eén van de andere duurzame toepassingen die het bedrijf aanbiedt is de zonneboiler. Deze levert warm water voor keuken, badkamer en wasmachine. Hiermee kan ongeveer 70% worden bespaard op de kosten van het verwarmen van tapwater. Ook zonnestroompanelen zijn een voorbeeld van duurzaamheid. “De consument kan hiermee zelf stroom opwekken. Het systeem maakt gebruik van de omzetting van licht naar spanning. Zonnestroompanelen zijn dus andere zonnepanelen dan de collectoren van een zonneboiler.”