Kennisplatform voor het noorden

Een blik op de bouwsector van 2024 en de toekomst

Geplaatst op 17 juni 2024
Een blik op de bouwsector van 2024 en de toekomst

De bouwsector is op dit moment een van de belangrijkste sectoren in Nederland. Niet alleen omdat er veel nieuwe woningen gebouwd moeten worden, maar ook vanwege de renovatiemaatregelen die onder meer nodig zijn om de welbekende klimaatdoelen te behalen. In de bouwsector is op dit moment ook veel werkgelegenheid en natuurlijk zijn er ook technologieën die ervoor zorgen dat het werk een stuk gemakkelijker wordt gemaakt. 

Daarnaast heb je natuurlijk te maken met een uitdagende arbeidsmarkt en duurzaamheid wordt ook binnen de bouwsector zelf belangrijk. Maar hoe ziet de bouwsector er in 2024 en de toekomst dan uit? 

Slimme technologie gebruiken

Technologie maakt ons leven op alle vlakken aangenamer en ook de bouwsector kan niet zonder slimme technologie in 2024. Veel van de technologische zaken staan nu nog in hun kinderschoenen, maar de kans is groot dat technologie binnen een korte periode onmisbaar is in de bouwsector. Daarbij kun je denken aan bepaalde onderdelen voor een woning fabrieksmatig produceren. En vergeet niet de kracht van 3D-printing. Daarmee kunnen ook nieuwe bouwmaterialen worden gemaakt. 

Maar uiteraard zijn ‘ouderwetse’ producten binnen de bouwsector ook nog gewoon nodig, zoals goede rijplaten van Ferex. Die dragen ook bij aan de duurzaamheid van machines, omdat de kostbare machines dan minder snel kapotgaan door de modderige grond.

Inzetten op duurzaamheid

Over duurzaamheid gesproken: in de bouwsector zal er wat dat betreft ook veel moeten gebeuren. Slimme technologieën, zoals de hiervoor besproken 3D-printer, dragen in de toekomst ongetwijfeld bij aan een duurzamere bouwsector, maar gelijktijdig moet er ook een mentale verandering plaatsvinden. Dit is onder meer in het belang van de natuur, want stikstofuitstoot heeft een negatief effect op het klimaat. Daarnaast is het ook goed voor de bouwsector zelf, want op dit moment kan er minder worden gebouwd vanwege rechterlijke uitspraken. 

Inzetten op een circulaire bouwsector is dan ook verstandig, want daarmee wordt het milieu minder geschaad, waardoor er meer gebouwd kan worden. Dit is dan weer goed voor het klimaat, de woningbouw in Nederland en voor de bouwsector zelf, aangezien er dan veel meer werkgelegenheid is. In een circulaire bouweconomie worden bouwmaterialen zoveel mogelijk hergebruikt en ook bij de productie moet worden ingezet op duurzaamheid. 

AI in de bouw?

Door AI is de arbeidsmarkt flink veranderd en werknemers in veel sectoren vrezen dat ze daardoor hun baan kwijtraken. In de bouwsector zal het echter niet zo’n vaart lopen, omdat vakkennis en handigheid echt nodig zijn om een woning te bouwen, leidingen te leggen en ga zo maar verder. Wel kan het werk wellicht veranderen en kunnen vakmensen robots gebruiken om hun werk effectiever en beter uit te voeren. Dus wat dat betreft zal AI voor werkers in de bouw vooral positieve effecten hebben. 

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord