Elk kantoorgebouw moet per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan deze eis, dan kan er een boete volgen. Deze verplichting staat al in het Bouwbesluit 2012, maar komt nu heel dichtbij. Misschien moet er geïnvesteerd worden om aan het energielabel te voldoen, wat vooral voor kantoorpanden van voor 1990 geldt. Eerst is het echter zaak om te weten welk energielabel het pand überhaupt heeft.
Gecertificeerd
“Elk pand moet een energielabel hebben, maar dat komt vaak pas aan de orde als er sprake is van verkoop of een andere transactie”, vertelt eigenaar Edwin de Weerd van het in Nieuw-Roden gevestigde Normakk. “Dan kloppen ze bij ons aan voor een energielabel, maar ook voor onafhankelijk advies.”
De Weerd en zijn team van vier specialisten -die een achtergrond in de installatietechniek hebben- voeren onafhankelijke gecertificeerde keuringen uit van energie-installaties, in zowel de utiliteitssector als de particuliere woningbouw. Ook adviseert Normakk over noodzakelijke investeringen en beschikbare subsidies op het gebied van energie en verduurzaming.
Veranderend speelveld
Daarbij krijgen De Weerd en zijn mensen te maken met een continu veranderend speelveld, met telkens weer nieuwe normen op energiegebied. “We houden voortdurend de wetgeving in de gaten en volgen de noodzakelijke trainingen. Niet alleen om ons werk goed te kunnen doen, maar ook om het juiste advies te kunnen geven.”
Eén van die adviezen is dus om bijtijds te checken welk energielabel het kantoorpand heeft, om zonodig bijtijds -voor 1 januari 2023- te kunnen investeren in de juiste maatregelen om aan energielabel C of hoger te voldoen. Ook over de juiste maatregelen kan expert Edwin de Weerd een goed advies geven: “Goede isolatie heeft vaak het beste effect, maar je kunt ook denken aan led-verlichting of bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarmee kun je als het ware de besparingsverplichting afkopen. Al neemt de waarde die daaraan wordt toegekend volgend jaar wel af.”
Energieindicator
Overigens spreken we nu nog van energielabel A t/m E, maar dat is ook aan verandering onderhevig: “Het systeem is inmiddels gewijzigd, voortaan werken we met de energieindicator, waarbij de energieprestatie in een getal wordt uitgedrukt. Ook ligt er een nieuwe berekening aan ten grondslag. We hebben nieuwe software geïmplementeerd om met de energieindicator te kunnen werken.”
EPBD-norm
Een ander actueel item waarmee Normakk te maken heeft is de EPBD-norm. “Het is wettelijk verplicht om eens in de vijf jaar warmte- en klimaatinstallaties te laten keuren op de energieprestatie, om te kijken of de installatie niet meer energie gebruikt dan in de oorspronkelijke staat. Dat kan namelijk veranderen door bijvoorbeeld verkeerd- of geen onderhoud.” Sommige installateurs doen deze keuring zelf, anderen laten het over aan een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf als Normakk. Maar het is wel de eigenaar van de installatie die er voor verantwoordelijk is en uiteindelijk de opdrachtgever van de keuring. In goed overleg met de installateur, uiteraard. Waarbij Normakk na de keuring nog extra meerwaarde kan toevoegen door bij een gebrek een goed advies te geven over een eventuele investering en subsidiemogelijkheden.
Mede door de telkens veranderende wetgeving -gericht op een duurzame samenleving en economie- krijgt het in 2017 vanuit de installatiebranche opgerichte Normakk het steeds drukker en is het bedrijf actief voor een toenemend aantal opdrachtgevers in de regio Noord-Nederland. Vanuit Nieuw-Roden, maar vooral op locatie.