Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) investeert jaarlijks in projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing in Friesland. In 2017 investeerde het fonds in totaal 17 miljoen euro in 14 nieuwe projecten. Om dat te verbeelden is vandaag – 6 september 2018 – een mini roadmovie in de openbaarheid gebracht waarin onder andere Eric Ennema van Omrop Fryslân de rol speelt van klimaat-sceptische ondernemer die gedurende een reis door Fryslân langzaam overtuigd raakt van de noodzaak van schone energie.
“Het viel ons op dat er toch nog veel mensen zijn die ons niet kennen”, zo verklaart FSFE-directeur Michel Hendriks het initiatief. “Dat wilden we op een creatieve manier bekender maken. Niet alleen bedrijven die al volop in duurzaamheid zitten kunnen van ons profiteren, maar ook projectontwikkelaars, aannemers, corporaties en alle andere bedrijven die op welke manier dan ook energiegebruik in Fryslân willen verduurzamen kunnen wij helpen met advies en eventuele investeringen. Bovendien wilden we een bijdrage leveren aan de culturele hoofdstad.”
Vervolgens deed het FSFE twee dingen: men verbond zich aan de tentoonstelling ‘Places of Hope’, die nog tot en met 25 november te zien is in de Kanselarij. Hendriks: “Die tentoonstelling geeft een prachtig en hoopvol beeld van wat met name mogelijk is als transitie initiatieven door de “Mienskip” worden opgestart. De opdracht om de opwarming van de aarde te beperken is dermate groot dat zowel enkele grote top-down als heel veel bottom-up initiatieven de komende 10 jaar moeten plaatsvinden.”
Tegelijkertijd liet het FSFE door filmmaker Menno Bakker en fotograaf Erikjan Koopmans respectievelijk een film en een fotoserie maken, met de gelijknamige titel ‘Places of Hope’.
In de film, die ruim zes minuten duurt, figureert onder andere Eric Ennema van Omrop Fryslân als klimaat sceptische ondernemer ‘Paul’, die op een vluchtige zakenreis naar Fryslân op de Afsluitdijk wordt aangehouden door een mysterieuze man (gespeeld door Michel Hendriks zelf). Tijdens een roadtrip die volgt gaan ze op bezoek bij Ids Schaap (Schaap Bio Energie), Jan Vriesenga (Happy Whale electrosloepen) en Gerard van der Schaar (MG Energy Systems). En gedurende deze reis raakt ondernemer Ennema langzaam overtuigd van het nut en de noodzaak van schone energie. Hendriks: “Het is uiteraard een film met een knipoog. De serieuze boodschap is echter dat we enkele vooroordelen wegnemen en vooral laten zien dat het al uit kán, ook en wellicht juist in Fryslân. Het FSFE maakte inmiddels niet alleen meer dan 50 projecten mogelijk maar ook winst over de eerste 6 maanden van 2018 ”
Er kan overigens online worden gestemd op het beste, leukste, of meest interessante FSFE-project van 2017. Het FSFE presenteert daarom alle projecten 2017 op een webpagina, waar tevens een online stemformulier is te vinden. De winnaar wordt op 27 september bekend gemaakt en wint de zogenaamde ‘koperen oliekan. Hendriks: “De winnaar mag zich een jaar lang het oliemannetje of vrouwtje van de energietransitie in Friesland noemen.”
Kijk hiervoor op http://www.fsfe.frl/verkiezing/.
De film en de foto’s geïnspireerd op Places of Hope zijn vanaf 6 september online te zien op www.fsfe.frl