Kennisplatform voor het noorden

Gemeente Súdwest-Fryslân koploper: inwoners kunnen gratis laadpaal aanvragen

Geplaatst op 28 april 2021
Gemeente Súdwest-Fryslân koploper: inwoners kunnen gratis laadpaal aanvragen

Inwoners en mensen die in gemeente Súdwest-Fryslân werken kunnen vanaf nu een openbare laadpaal bij de gemeente aanvragen. Tot nu toe staan er zeventig laadpalen in de gemeente, maar de gemeentelijke organisatie wil dat dit er veel meer worden. Súdwest-Fryslân heeft zo’n 500 locaties op het oog. Laadkracht B.V., een Freon fan Fossylfrij Fryslân, gaat de laadpalen plaatsen. De samenwerking werd symbolisch bezegeld door Siebert van der Veen van Laadkracht B.V. en Bouwe de Boer, Fries energiecommissaris en projectleider van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Van der Veen overhandigde hem een beeldje met de tekst ‘Samen duurzaam op weg’, als symbool van de duurzame samenwerking.

Vrijdag 23 april onthulden De Boer en Van der Veen de eerste laadpaal in Sperkhem. De hierbij ook aanwezige wethouder De Man: “Ik ben heel blij met deze samenwerking. Waar de andere Friese gemeenten nog in de verkenningsfase zitten, plaatst gemeente Súdwest-Fryslân al de eerste palen. Zo kan de gemeente haar inwoners vanaf nu echt stimuleren om elektrisch te gaan rijden.”

Meerpaal

De laadpalen van Laadkracht hebben een speciaal ontwerp. “We hebben speciaal voor de gemeente een passende laadpaal ontworpen”, legt Van der Veen uit. “De paal is geïnspireerd op een meerpaal en symboliseert de grote affiniteit met watersport in de gemeente.”

Openbare laadpaal aanvragen

Mensen die belangstelling hebben voor een openbare laadpaal kunnen deze aanvragen via regelmijnlaadpaal.com. Dit is gratis. “De behoefte is groot. We zijn vandaag officieel begonnen, maar de afgelopen tijd kregen we al 25 aanvragen”, zegt De Man.

Laadkracht en de gemeente behandelen de aanvraag samen. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er binnen 250 meter geen andere openbare laadpaal staan. En, het moet technisch mogelijk zijn: er moet een kabel van Liander in de buurt liggen. “Het kan nu snel gaan,” zegt Van der Veen. “Wij regelen alles zelf: we plaatsen de laadpaal en sluiten deze op het energienet aan. Hierdoor zijn we een stuk sneller dan andere bedrijven.” Als de locatie geschikt is, wil het bedrijf binnen 6 tot 10 weken een laadpaal plaatsen.

Behoefte

De gemeente liet EV Consult onderzoeken hoeveel mensen de komende jaren zullen overstappen op elektrisch rijden. Daarna vroeg de gemeente de dorps-, wijks-, en stadsbelangen naar geschikte locaties voor laadpalen. Na overleg met de handhaving en netbeheerder Liander ligt er nu een kaart met zo’n vijfhonderd locaties waar palen zouden kunnen komen. “We gaan deze niet gelijk plaatsen. We willen eerst weten of mensen er echt behoefte aan hebben,” legt Mark de Man, de verantwoordelijke wethouder vanuit gemeente Súdwest-Fryslân, uit. “Er zijn soms maar weinig parkeerplekken. Nu had die elektrische auto anders ook al op dat parkeerterrein gestaan, maar door de aanvragen weten we zeker dat een laadpaal ook echt wordt gebruikt.”

Samenwerking

Laadkracht is een samenwerking tussen drie partijen: Baas B.V., Resolutions U.A. en De Meterkast B.V. Het laden van de palen gebeurt met duurzame, lokale energie. Daarvoor werkt Laadkracht samen met onder andere de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, Freon Energie VanOns, Freon Ús Koöperaasje en dorpscoöperaties zoals die van Koudum. Voor het stimuleren van het rijden in elektrische (deel)auto’s heeft Laadkracht de ambitie om samen te werken met cooperatieve initiatieven zoals Mobiliteit Samen, Mobiliteit VanOns, De Coöperatieve Laadpaal en leden van lokale energie coöperaties (EV-rijders). 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord