Centraal gelegen in het noorden des lands is gemeente Westerkwartier een aantrekkelijke gemeente om te wonen, werken én bezoeken. Dichtbij de stad Groningen en met goede verbindingen over de weg en het spoor, nestelen veel bedrijven en ondernemers zich er. Richard Lamberst (wethouder van onder meer economische zaken) en Marcel van der Meulen (beleidsadviseur economische zaken) gaan dieper in op de leefbaarheid, de geografische ligging en de nieuwe fase van het gewilde bedrijventerrein Leeksterveld.
Richard Lamberst (43) is inmiddels negen maanden wethouder voor de gemeente Westerkwartier. Marcel van der Meulen (54) kwam in 2019 met de fusie vanuit gemeente Leek mee naar de ‘nieuwe’ gemeente Westerkwartier. Op de vraag wat de gemeente aangenaam maakt om in te wonen, trapt Richard vol enthousiasme af. “Het is een mooie en grote gemeente, waar het nodige te doen is. Er zijn historische leefgebieden, het cultureel aanbod is breed en we hebben vijf winkelkernen, waaronder twee wat grotere in Leek en Zuidhorn. Als inwoner kun je in de nabijheid genieten van veel groen, natuur en uitgestrekte landschappen.” Marcel aanvullend: “De geografische ligging is ook gunstig. Niet alleen door de verkeersader A7 die langs Leek en Marum loopt, maar tevens omdat de trein van Groningen naar Leeuwarden in Zuidhorn en Grijpskerk stopt.”
Schakelpunt noordelijke provincies
Naast wonen is ook werken in gemeente Westerkwartier in trek. Zo wordt op het moment van schrijven de volgende fase van bedrijvenpark Leeksterveld bouwrijp gemaakt. De grotere kavels zijn al op de markt gebracht. “Die zijn allemaal weg”, gaat Richard verder, “en gingen als warme broodjes over de toonbank. Wij geven hoog op van onze gemeente, maar ondernemers zien dat net zo. De stad Groningen is een kerngebied, maar ruimte voor bouw of uitbreiding is er amper. Die ruimte hebben wij wel. Niet alleen in Leek en Leeksterveld, maar iets verderop in Marum net zo. Ik zie gemeente Westerkwartier als het schakelpunt van Groningen, Friesland en Drenthe. Economisch gezien zijn wij de draaischijf van Noord-Nederland.” Marcel knikt: “We hebben een visie Bedrijventerreinen opgesteld die binnenkort door de Raad wordt vastgesteld. Daar staat onder meer de verdere ontwikkeling van de economische zone bij Leek in, maar ook de ambitie om bepaalde terreinen te transformeren.”
Verbeteren infrastructuur
Op het eerdergenoemde bedrijvenpark Leeksterveld is veel ruimte voor groen en water. “Het is een duurzaam park, al is duurzaam een breed begrip. Maar kenmerkend voor Leeksterveld is wel de aandacht voor natuur en water. Het wandelt er prettig, maar er is bijvoorbeeld ook nagedacht over waterberging”, zegt Marcel. Richard geeft vervolgens aan dat de hedendaagse klimaatuitdagingen zijn vertaald naar het park, waardoor hittestress en wateroverlast worden voorkomen. Het terrein is klaar voor de toekomst, al zijn er uiteraard aandachtspunten. “Gemeentebreed kun je denken aan het verbeteren en uitbreiden van de infrastructuur. Niet alleen over de weg of het spoor, maar digitaal ook in de vorm van snel internet”, aldus Richard. Als we beide heren afrondend vragen naar waar ze het meest trots op zijn in relatie tot de gemeente, is Richard duidelijk. “Dat is het totaalplaatje. Alles is in balans. We hebben 41 dorpskernen met een fantastische sociale cohesie en met de nodige dorpshuizen als middelpunt. Als groene gemeente zijn we erin geslaagd om werk en voorzieningen dichtbij elkaar te brengen. Dat alles in een prachtige omgeving, waar het goed wonen en werken is. Daar ben ik trots op!”