Mooie dingen bereiken in de gemeente Westerkwartier, dat is de ambitie van Marjan Sijperda, wethouder met onder andere Economische Zaken, Werk en Inkomen, Toerisme en Werkgelegenheid in haar portefeuille. “De wereld staat niet stil. Nieuwe uitdagingen blijven zich aandienen en bestaande structuren vragen onderhoud. We hebben een woningopgave, een economische opgave, een energieopgave en een asielopgave. Daar moeten we als bestuur aan werken en tegelijkertijd niet vergeten onze gemeente levendig en aantrekkelijk te houden. Oplossingen moeten passen binnen die doelstelling en zoveel mogelijk in samenspraak met bewoners. Vaak beginnen initiatieven daar ook.”
Samenkracht
“Zo zijn de plannen om in Marum het industrieterrein uit te breiden ontstaan vanuit de vraag van het bedrijfsleven. Als gemeente ga je dat uitwerken, maar er zijn natuurlijk meer belanghebbenden dan alleen de ondernemers. Omwonenden, bijvoorbeeld en ook die hebben een stem. Daarnaast heb je ook te maken met provinciale besluiten, besluiten omtrent natuurbescherming en (on)mogelijkheden voor infrastructuur. Het hele proces is ingewikkeld en daardoor soms langdurig, maar het voorkomt dat je iemand blij maakt met een dode mus. Een vergunning die rond is, is ook echt rond.”
“Als gemeentebestuur sta je als dienstverlener naast je ondernemers en inwoners. We hebben accountmanagers bedrijven die ondernemers met raad en daad willen helpen. We brengen voor ondernemers een nieuwsbrief uit met tips en trucs voor verduurzaming, subsidiemogelijkheden, hoe je je omgeving mooi kunt maken, wat je zelf kunt doen en zo meer. Internetlinks leiden je naar meer informatie, subsidiekanalen of naar adviseurs. Mocht je als ondernemer een plan hebben, dan kan dat een eerste oriëntatie zijn. Kom langs en bespreek op voorhand de mogelijkheden als je een vergunningsprocedure wilt beginnen. Even sparren met een accountmanager van de gemeente kan enorm helpen. We kunnen samen krachtig werken, samenkracht, noem ik dat vaak.”
De electro-shuttle van Nienoord
Een trekpleister in de gemeente is Landgoed Nienoord in Leek. Plezier, natuur, cultuur en economische activiteiten gaan daar hand in hand. “Wat we zien is dat mensen van buiten de gemeente daar komen, de auto parkeren, zich ontspannen en vervolgens weer naar huis rijden. Zou het niet leuk zijn dat die mensen Leek verder gaan verkennen. Misschien een terrasje pakken, hapje eten, of even shoppen. Daarvoor hebben we het plan opgevat om gratis een electro-shuttle te laten rijden vanaf Nienoord naar het centrum. Daarmee kom je tegemoet aan een behoefte en stimuleer je economische activiteit in de gemeente.”
Ook de woningopgave heeft de volle aandacht van gemeente Westerkwartier. Met name starters, en AOW’ers, maar ook statushouders en Oekraïense vluchtelingen, kunnen moeilijk huisvesting vinden. Voor hen worden, verspreid in de gemeente, de komende tijd meer starterswoningen en sociale huurwoningen bijgebouwd dan eerder was gepland. “We zijn daar ambitieus in en we weten dat ook nieuwe bewoners weer gaat zorgen voor economische activiteit. Bovendien wil je, in de krappe arbeidsmarkt, mensen binnen je gemeente houden en kunnen huisvesten. Ook hiervoor geldt: met samenkracht maak je er iets moois van.”