Bezoekt u Friesland, dan komt u langs Lemmer, de ‘poort’ van Fryslân. Of u nou over water reist of over land via de A6, ergens aan de horizon pronkt de 60 meter lange schoorsteen van een van ’s Nederlands mooiste kroonjuwelen; het Ir. D.F. Woudagemaal. Het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat in 2018 al 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet om te zorgen voor droge voeten in Friesland. Ruim 120 enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen 6 dagen, in juli en augustus zelfs 7 dagen per week rondleidingen voor belangstellenden. Ook is er een audiotour app met beknopte rondleiding beschikbaar, die buitenlandse bezoekers in tien verschillende talen kunnen downloaden op smartphone of tablet.
Beleef de kracht van Stoom
Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dit geldt ook voor de provincie Friesland. In de negentiende en begin 20e eeuw stonden ‘s winters grote delen onder water. Het stoomgemaal moest daar een einde aan maken. Het Woudagemaal, dat eigendom is van Wetterskip Fryslân, heeft nog steeds een taak in het waterbeheer. Bij extreem hoge waterstanden wordt het ingeschakeld om het peil te verlagen. Als het gemaal wordt aangezet pompt het als het moet 4 miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem het IJsselmeer in.
Leuk en leerzaam voor jong en oud
Een bezoek aan het gemaal begint in het naast het gemaal gelegen moderne bezoekerscentrum, voorzien van een 3D filmzaal en een interactieve expositieruimte. Hier beleven jong en oud de immense kracht van stoom en water. In het bezoekerscentrum ontdek je hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde. De koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer en is dè plek om Friesland op haar mooist te bekijken onder het genot van een kop koffie of thee.
Amsterdamse School
Het Woudagemaal is vernoemd naar zijn ontwerper, ingenieur Dirk Frederik Wouda (1880-1961). Wouda heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door de stijl van de Amsterdamse School. Het bijzondere bakstenen gebouw is strak en sober van karakter. Kenmerkend zijn de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling van het Woudagemaal.
Laat u imponeren door het magistrale gebouw en indrukwekkende machines!