Kennisplatform voor het noorden

Hoe digitale portemonnees de manier waarop we met geld omgaan veranderen

Geplaatst op 27 augustus 2024

Online geld versturen is anno 2024 een dagelijkse werkelijkheid voor de meeste Nederlanders. Niet alleen kopen we met z’n allen vaak goederen en diensten aan via het internet, steeds meer mensen werken nu online en ontvangen hun loon op een digitale manier.

Internetbankieren blijft in Nederland voorlopig nog de populairste online betaalmethode (vooral via iDEAL), maar de laatste jaren worden digitale (elektronische) portemonnees steeds vaker gebruikt. Deze “e-wallets” hebben wereldwijd zelfs een enorme impact op de manier waarop mensen met geld omgaan, hoe we betalingen doen, onze financiën beheren en over geld denken.

In dit artikel verkennen we hoe digitale portemonnees de traditionele financiële systemen uitdagen en wat dit betekent voor de toekomst van betalingen, geldbeheer en de algemene globale financiële wereld.

Wat is een digitale portemonnee?

Laten we eerst even duidelijk stellen wat we precies bedoelen met een digitale portemonnee. Je kan wellicht wel afleiden uit de naam wat dit is: software die dient als een elektronische opslagplaats voor financiële informatie.

Het is zoals je fysieke portemonnee, maar dan op het internet. Je kan met een “e-wallet” online betalingen doen, je geld bewaren, rekeningen betalen, budgetteren, geld overmaken en ontvangen en zelfs nieuwe digitale activa zoals cryptocurrency bewaren en beheren. Een hele boterham dus!

Enkele populaire voorbeelden van digitale portemonnees zijn PayPal, Skrill, Apple Pay, Google Pay en verschillende cryptowallets. Deze portemonnees zijn meestal toegankelijk via smartphones, waardoor ze een gemakkelijke en snelle manier bieden om betalingen te doen.

De adoptie van digitale portemonnees is de laatste jaren sterk toegenomen, mede dankzij de opkomst van smartphones, de acceptatie van contactloze betalingen, de groeiende digitale geletterdheid van de bevolking en uiteraard ook de lockdowns.

Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van dergelijke technologie om aankopen te doen, rekeningen te betalen en geld naar vrienden en familie te sturen (of het te ontvangen). Dit gemak en de toegenomen veiligheid van digitale portemonnees hebben ertoe geleid dat ze een belangrijk onderdeel zijn geworden van het moderne financiële ecosysteem.

Cryptovaluta en de toekomst van geld

Je kan tegenwoordig het onderwerp van digitale portemonnees niet aansnijden zonder cryptocurrency te vermelden. Hoewel cryptocurrency in feite een volledig andere vorm van geld is (vergeleken met traditioneel geld zoals de euro), worden deze digitale valuta’s wel steeds belangrijker in de wereld van e-wallets – en vice versa.

Steeds meer digitale portemonnees ondersteunen betalingen in Bitcoin, Ethereum en andere digitale valuta’s. Dit opent de deur naar een nieuwe soort economie die minder afhankelijk is van traditionele valuta en financiële systemen.

Cryptocurrency is ook geen “uniform” financieel middel, in die zin dat er honderden verschillende cryptomunten zijn en niet elke cryptomunt overal wordt aanvaard. Als je crypto wil gebruiken, dan is het belangrijk dat je onderzoek doet en kijkt welke cryptomunten het meest worden aanvaard bij de platforms waar je wil betalen.

Het advies van experts zoals Sophialine Marlowe, cryptojournalist bij Bitcoin Magazine, kan je vaak helpen bij het vinden van interessante cryptomunten. Bijvoorbeeld: deze crypto kan je nu kopen en je kan zelfs profiteren van eventuele stijgingen in waarde.

Hoewel cryptovaluta’s nog steeds niet volledig mainstream zijn, groeit hun acceptatie gestaag. Voorstanders van crypto zijn overtuigd dat deze digitale valuta’s de toekomst van geld voorstellen, met snelle, veilige en gedecentraliseerde transacties (dus zonder tussenpersonen).

Digitale portemonnees spelen hierbij een cruciale rol door een brug te slaan tussen traditionele munteenheden en cryptovaluta. Je kan bijvoorbeeld geld storten in euro bij een bepaalde wallet en hiermee betalen in crypto bij een online platform, of omgekeerd. Een naadloze overgang die de komende jaren steeds vaker zal gebruikt worden.

Gemak en snelheid

Een van de grootste voordelen van digitale portemonnees is het gemak dat ze bieden. Je moet geen fysieke betaalkaarten of contant geld bij je hebben om ze te gebruiken, alleen je smartphone, tablet of smartwatch. Dit maakt het betalen voor goederen en diensten sneller en eenvoudiger, vooral in situaties waarin efficiëntie belangrijk is, zoals bij het openbaar vervoer of als je boodschappen doet (online of offline).

Daarnaast bieden digitale portemonnees ook een snelle en eenvoudige manier om geld over te maken naar andere mensen. In plaats van dagen te wachten op bankoverschrijvingen, kan je met een paar tikken vrijwel meteen geld overmaken naar vrienden en familie, ongeacht waar deze zich bevinden.

Budgettering en financieel overzicht

Digitale portemonnees bieden je vaak ook de middelen om je uitgaven beter te beheren. Veel apps hebben ingebouwde functies voor budgettering, waarmee je dan je uitgaven kan categoriseren en bijhouden.

Dit kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in waar je geld naartoe gaat en om betere financiële beslissingen te nemen.

De impact op traditionele betaalsystemen

De opkomst van digitale portemonnees heeft ook grote gevolgen voor traditionele betaalmethoden. Banken zien hun monopolie op betalingsverkeer en geldbeheer verminderen nu technologiebedrijven zoals Apple, Google en PayPal een steeds grotere rol spelen in het financiële landschap.

Dit heeft banken gedwongen om te reageren door hun eigen digitale diensten te verbeteren en te investeren in technologie om relevant te blijven.

Bovendien stellen digitale portemonnees bepaalde consumenten in staat om hun financiën te beheren zonder afhankelijk te zijn van traditionele banken. Dit is niet zo belangrijk in Nederland, maar wel in regio’s waar toegang tot bankdiensten eerder beperkt is.

In veel opkomende markten hebben digitale portemonnees bijvoorbeeld miljoenen mensen toegang gegeven tot financiële diensten die ze anders niet zouden hebben. Dit helpt niet alleen om hun financiële inclusie te vergroten, maar draagt ook bij aan de economische groei in deze regio’s.

Cryptocurrency en blockchaintechnologie spelen hier overigens ook een enorme rol in, die we in Nederland niet zien omdat vrijwel iedereen in ons land reeds toegang heeft tot “normale” betaalmethoden. In veel Afrikaanse of Aziatische landen daarentegen beginnen e-wallets en cryptocurrency de standaard betaalmethoden te vervangen.

Conclusie

Kortom, digitale portemonnees hebben de manier waarop we met geld omgaan fundamenteel veranderd. Ze bieden gemak, snelheid, veiligheid en nieuwe mogelijkheden voor budgettering en financieel beheer.

Bovendien dagen ze de traditionele financiële instellingen uit en spelen ze een cruciale rol in de opkomst van cryptovaluta en de uitbreiding van wereldwijde financiële inclusie.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord