Met een bezoekje aan basisschool de Wynroas in Wouterswoude, rondde Antea Group een lessenserie over bouwtechniek en de Centrale As af. Medewerkers van het ingenieurs- en adviesbureau gaven in de afgelopen maanden gastlessen op 20 basisscholen in Noordoost-Fryslân. Hier lieten ze leerlingen van de groepen 7 en 8 kennismaken met de technische kant van de bouw van kunstwerken en wegen.
De Centrale As is op dit moment één van de grootste infrastructurele projecten in Nederland. De bouw van 43 nieuwe kunstwerken en vijfentwintig kilometer nieuw asfalt heeft een flinke impact op de omgeving. Voor de Provincie Fryslân zaak om de samenleving bij dit project te betrekken. Dit gebeurt onder meer door scholen te bezoeken. Binnen het project ‘Adopteer een Kunstwerk’ volgen leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen de bouw van de Centrale As. Antea Group initieerde een les over bouwtechniek.
Techniek
Bij de contract- en uitvoeringsfase van de Centrale As zijn tientallen ingenieurs en adviseurs van het bureau uit Heerenveen betrokken. Onder meer bij de werkzaamheden rondom het aquaduct bij Burgum. Maar wat komt er kijken bij de bouw van een aquaduct? En hoe krijg je en houd je zo’n aquaduct op z’n plaats? De groepen 7 en 8 van zo’n de basisscholen in de dorpen in de omgeving van de Centrale As kregen antwoord op deze en andere vragen. Dat vonden ze bepaald geen saaie kost. ‘Ik vond het opvallend hoe geïnteresseerd de kinderen waren in dit project en de techniek die daarbij komt kijken’, vertelt gastdocent Jorrit Zondervan van Antea Group.
Prijsvraag Ankerpalen
Een onderdeel van de gastlessen was een prijsvraag: hoeveel ankerpalen zijn er geplaatst onder het aquaduct bij Burgum? Dat de dertig meter lange stalen ankerpalen ervoor zorgen dat het aquaduct niet gaat ‘zweven’ door de opwaartse druk van het grondwater, hadden de kinderen inmiddels geleerd. De hoeveelheid palen die hiervoor nodig zijn, bleek echter gok. De leerlingen die het goede antwoord (1200!) het dichtst naderden, wonnen een ‘persoonlijke’ Echt Knap-trui. Eén van hen was Lyanne Reitsma uit Wouterswoude. Ze ontving de trui uit handen van Jorrit Zondervan.