Kennisplatform voor het noorden

Koston Noord: isoleren én innoveren

Geplaatst op 9 mei 2024
Koston Noord: isoleren én innoveren

‘Biobased isolatiemateriaal is de toekomst’

Vanuit Zweins isoleert Koston Noord in het hele Noorden woningen voor onder andere woningcorporaties, vastgoedverbeteraars en aannemers. Dat gebeurt steeds vaker met biobased isolatiemateriaal. Directeur Aant Buisman pioniert graag en zoekt volop de samenwerking op met ketenpartners. “Zij die vooroplopen, hoeven niet te volgen.”

Koston Noord heeft al bijna vijftig jaar expertise in na-isolatie van spouwmuren, vloeren en daken. “We hebben behoorlijk wat knowhow én vinden het leuk om nieuwe dingen te doen. Veel mensen kennen de traditionele isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol, PUR en PIR. Maar er zijn inmiddels allerlei natuurlijkere producten die ook nog beter isoleren.”

BiofoamPearls

De gedreven directeur noemt als voorbeeld de BiofoamPearls®. “Dit is een 100% biologisch product, waarvan wij de officiële dealer zijn voor het Noorden.” BioFoam® is composteerbaar schuim en heeft dezelfde isolatiekwaliteiten als EPS (piepschuim). De schuimkorrel is ontwikkeld op basis van organisch materiaal en is volledig biologisch afbreekbaar. “Groener dan dit wordt het niet. Het is nog wat duurder dan andere producten, maar hoe meer het wordt gebruikt, hoe goedkoper het zal worden. Wij bieden het graag aan, omdat het een natuurlijk product is dat ontzettend goed werkt.”  
Daarnaast is er een EPS voor onder vloeren dat weliswaar niet biobased is, maar wel circulair. “Wij halen dit product bij een fabriek vandaan: het is een restproduct van een productieproces. Hun snij-afval wordt verhakseld en dat hebben wij laten certificeren. Anders wordt het weggegooid, terwijl je er prima kruipruimtes mee kunt isoleren. Dit product kan steeds opnieuw hergebruikt worden: het principe van circulair.”

Lisdodde

Koston Noord werkt veel voor woningcorporaties en ook vaak als ketenpartner samen met aannemers en vastgoedverbeteraars. “De bouw is een vrij behoudende sector, maar er zijn een aantal partijen die echt innoveren.” Een mooi voorbeeld daarvan is het lisdodde-project samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD). “Wij testen het gebruik van de lisdodde als isolatiemateriaal, we blazen het bijvoorbeeld in bij gevelelementen. Ook denken we mee met het innovatieteam. De applicatie van zo’n product moet natuurlijk goed getest worden.” Buisman vervolgt: “Het mooie van dit product vind ik bovendien dat het regionaal verbouwd, geoogst en verwerkt wordt. Dat maakt het nog duurzamer.”

Cellulose

Een ander biobased isolatiemateriaal, cellulose, komt wel van ver weg: zo’n 25 jaar geleden kwam dit product vanuit Noord-Amerika naar Europa. “Cellulose is gemaakt van cellulosevezels die uit papier gehaald worden. Het is 100% recyclebaar”, aldus Buisman. Cellulose wordt veel gebruikt in de houtskeletbouw. “Het isoleert veel beter dan bijvoorbeeld glaswol, steenwol, PUR of PIR. Ook is de faseverschuiving veel beter: het duurt veel langer voordat warmte of koude door dit materiaal dringt.”

Nieuw isolatiemateriaal

Koston Noord werkt ook aan een nieuw isolatiemateriaal. “Dat doen we samen met een leverancier, TU Delft en Dijkstra Draisma. Het voordeel van dit materiaal is dat woningen niet helemaal als een schil ingepakt hoeven te worden. We zijn nu zover dat we het in een aantal woningen kunnen aanbrengen. We zijn erg benieuwd naar de testresultaten.”

Bewust bezig zijn

De toekomst is biobased, daarvan is Buisman overtuigd. “De vraag neemt toe: steeds meer woningcorporaties informeren ernaar bij aannemers. Die komen vervolgens bij ons terecht. Regelgeving speelt ook een grote rol: er komt waarschijnlijk een verbod op producten zoals PUR en PIR, daarover wordt gesproken in Brussel. Over een aantal jaren krijg je niet meer een vergunning als je niet circulair bouwt. Daarom moeten we nu al bewuster bezig zijn met materialen. Wij zijn daar groot voorstander van, vooral in samenwerking. Je moet het met elkaar doen, dan kom je veel verder.”

www.kostonnoord.nl

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord