De herfst- en winterperiode is voor boeren en tuinders en andere werkers in de landbouw, een tijd van terugblikken op het afgelopen seizoen en vooruitkijken naar het nieuwe. Welke innovaties zijn nodig? Wat wordt van de landbouw gevraagd? Hoe speel ik daarop in? Voor vernieuwing is kennis nodig. In november, december en januari houdt Warmonderhof drie themadagen over de onderwerpen kringlooplandbouw, mineralen en bodemvruchtbaarheid en koolstof en bodemvruchtbaarheid. De inschrijving is geopend. www.warmonderhoftrainingen.nl
Themadag Kringlooplandbouw – zaterdag 19 november
Kringloop, natuurinclusief, circulair, grondgebonden; de woorden die uitdrukken dat de landbouw snel van karakter verandert, zijn legio. Maar wat betekent de door de politiek zo gewenste kringlooplandbouw nu eigenlijk écht voor de Nederlandse landbouw en de maatschappij? Bodemkundige en practor Kringlooplandbouw Ruud Hendriks wijdt je samen met Frens Schuring en Frank Verhoeven in in deze materie. De themadag is bedoeld voor akkerbouwers, (melk)veehouders, tuinders en personen die de landbouw in het hart van hun werk hebben. Voor hen schetst Hendriks een beeld van de manier waarop het boerenbedrijf toekomstbestendig gemaakt kan worden.
Themadag Mineralen en bodemvruchtbaarheid – zaterdag 10 december
Mineralen en organische stof vormen samen de bron van onze voeding en ze spelen een centrale rol in de vruchtbaarheid van onze bodem. Waar de WUR-ren van deze wereld de mineralen kwantitatief onderzoeken op hun fysieke en chemische kenmerken: kilo’s, gehaltes, gebrek, bemesting, gaat de biodynamische landbouw juist in op de kwaliteit van deze stoffen, om zo een volgende stap te maken in het ontwikkelen en verzorgen van voedingskwaliteit. In deze themadag behandelen trainers Ruud Hendriks en Leen Janmaat zowel de stoffelijke kant als de kwaliteitskant van mineralen. Wat hebben deze stofjes onze bodem en ons voedsel te bieden? De dag wordt ingevuld vanuit een antroposofische kijk op de stoffen en is geschikt voor ieder die daar nieuwsgierig naar is.
Themadag Koolstof en bodemvruchtbaarheid – zaterdag 21 januari
Koolstof kent vele verschijningsvormen. Het vormt de bouwstof voor ons aardse leven. Ook voor onze landbouwbodems speelt koolstof een belangrijke rol. Zo zorgt organische stof voor watervasthoudend vermogen, voor binding van mineralen, voor voedsel van het bodemleven. Maar organische stof zorgt ook voor het vastleggen van koolstof en daarmee het verminderen van CO2 in onze atmosfeer. Trainers Leen Janmaat en Ruud Hendriks laten zien hoe we als boer kringlopen kunnen verzorgen en de koolstof in de bodem kunnen bewaren. De themadag is geschikt voor boeren en tuinders en ieder die de landbouw in het hart van zijn of haar werk heeft.
Informatie over de sprekers
Ruud Hendriks is docent bodemvruchtbaarheid en practor Kringlooplandbouw bij Aeres MBO. Inmiddels heeft hij vele jaren ervaring met biodynamische landbouw zowel vanuit de visie als vanuit de praktijk.
Frens Schuring is docent en adviseur biodynamische melkveehouderij en kringlooplandbouw, adviseur en begeleider m.b.t. verduurzaming melkveehouderij
Frank Verhoeven is zelfstandig adviseur melkveehouderij via advies- en projectbureau Boerenverstand, dat op een praktische manier werkt aan een duurzamere landbouw.
Leen Janmaat werkt als onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut en heeft vele jaren ervaring in zowel biologische als biodynamische landbouw. Als coach begeleidt hij bedrijven en meerdere intervisiegroepen.
Sterk gereduceerd tarief
Dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling kunnen de themadagen mineralen en koolstof eenmalig aangeboden worden tegen een sterk gereduceerde tarief. Per themadag berekent Warmonderhof 25 euro exclusief btw en inclusief lunch en koffie/thee. De themadag kringlooplandbouw is vorig jaar al eens tegen gesubsidieerd tarief aangeboden en kost daarom dit jaar 150 euro voor een hele dag inclusief lunch en koffie/thee.