Hoogwerkers zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten.Wie een echt kwaliteitsproduct wil aanschaffen en/of laten onderhouden, is daarvoor bij Kwak Hoogwerker Centrum in Huizen aan het juiste adres. Het in 1957 opgerichte bedrijf is in ons land namelijk dealer van het toonaangevende Duitse merk Ruthmann.
Degelijk en praktisch
Directeur Guido van Gestel spreekt van een oer-Duits product: “Ze zijn degelijk, eenvoudig te bedienen en zijn zeer bedrijfszeker inzetbaar. Ik noem het gekscherend wel eens de Opel Kadett onder de hoogwerkers, een werkpaard. Gemaakt om dagelijks, intensief te gebruiken. Groot verschil met de Duitse middenklasser uit de vorige eeuw is wel dat een Ruthmann er ook nog eens erg mooi uitziet”, lacht de directeur, die al bijna twintig jaar aan het roer staat van het Noord-Hollandse bedrijf. Hij heeft in die tijd belangrijke veranderingen gezien. “Tegenwoordig werk je bijvoorbeeld zonder moeite op dertig meter hoogte op een voertuig dat met rijbewijs B bestuurd mag worden. Toen ik begon was dat hooguit zestien meter. Voor wie er mee moet werken een wereld van verschil.” Hoogte is volgens hem echter niet het belangrijkste voor de klant. Die wil een machine met een groot bereik. “Als glazenwasser wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk ramen aan kunnen vanaf één plek. Dat zit wel goed met ons materiaal.”
Training
Kwak is actief in heel Nederland. Klanten variëren van glazenwassers en gemeenten tot boomchirurgen, reclamebedrijven en verhuurbedrijven. Zij kunnen vierentwintig uur per dag een beroep doen op de servicelijn van het bedrijf. Maar deze staat volgens Van Gestel zeker niet roodgloeiend: “Onze hoogwerkers kunnen tegen een stootje en bovendien redden de klanten zich vaak uitstekend zelf, mede dankzij de door ons aangeboden training. Hierdoor weten ze hoe het er onder de motorkap uitziet en kunnen ze haperingen dus veelal zelf, of met telefonische ondersteuning, aanpakken. Dat scheelt de klant tijd en geld.”
De monteurs staan ook klaar voor reparatie en onderhoud van andere merken dan Ruthmann. De Nederlandse marktleider is namelijk van alle markten thuis. Niet minder belangrijk is volgens Van Gestel de jaarlijkse veiligheidsinspectie. Bepaald geen luxe als je op dertig meter hoogte werkt. “We hebben het over werken op hoogte, dus veiligheid vóór alles.”
Ecoline
Kwaliteit heeft altijd een prijskaartje, weet ook de hoogwerkerspecialist. “Niet iedereen is in staat om zo’n topproduct aan te schaffen, of maakt andere afwegingen om voor een ander fabricaat te kiezen. Daarom hebben wij ook een speciale ECOLINE-serie, waarbij ‘ECO’ niet staat voor groen. Het is een budgetlijn, maar kwalitatief nog steeds uitstekend. De ECOLINE-modellen, autohoogwerkers op B-rijbewijs, hebben een werkhoogte van 16 tot 24 meter, als telescoop of knik-telescoop.”
Rupsvoertuig
Trots is de directeur ook op de zogenoemde BLUELIFT spinhoogwerkers. Dat is een hoogwerker op rupsbanden die in de nieuwe Ruthmann-fabriek in Italië gemaakt wordt. De hoogwerkers werden pas onlangs onder de naam Ruthmann BLUELIFT op de markt gebracht. Ze zijn compact en daardoor erg geschikt voor lastig en/of moeilijk bereikbaar terrein. Denk aan bijvoorbeeld tuinen. Van Gestel is trots op deze nieuwe modellen, met werkhoogten van 11 tot 31 meter, en verwacht er veel van: “In een woonwijk met kleine tuinen zijn rupsvoertuigen erg geschikt. Ze zijn niet bang voor modder en doordat ze erg compact zijn hebben ze een kleine draaicirkel. Onze specialist Gerard Post kan hier veel meer over vertellen.”
“De laatste tijd zien we een duidelijke toename in de vraag naar hybride of volledig elektrisch aangedreven hoogwerkers. De BLUELIFT-spinhoogwerkers zijn klaar om die vraag in te vullen. Ook in het aanbod vanuit Duitsland zijn meerdere modellen die aan die vraag voldoen. Bijvoorbeeld de Ampero TBR250 E. Zowel de hoogwerker als het voertuig zijn volledig elektrisch. Daarnaast zijn er uiteraard modellen die in een hybride uitvoering leverbaar zijn.”
“Tot slot zien we een duidelijke toename in de vraag naar hoogwerkers met een werkhoogte van 50 meter en hoger. Het aan banden leggen van het gebruik van een torenkraan met manbak speelt daar een grote rol in. De afgelopen 20 jaar is de markt enorm gegroeid, maar verzadigd is de markt nog niet”, besluit de Kwak- manager.